Iako volimo dobru klasičnu, pa čak i američku palačinku, slatku, s džemom, medom ili javorovim sirupom, ponekad se iznenadimo i koliko slasne mogu biti različite izvedenice iz drugih kuhinja svijeta. Jedan od slanih favorita, kada su palačinke u pitanju, tako nam je i boxty, irski specijalitet od krumpira.
Riječ je o slanoj varijanti palačinke, koji se radi od ostataka pirea i naribanog sirovog krumpira, a među ostalim sastojcima nalazi se i mlaćenica ili stepka. Riječ je o proizvodu koji nastaje tijekom proizvodnje maslaca, a često se na njega može naići i među sastojcima za kruh ili različita peciva.
Ono što posebno volimo kod ovih palačinka je i to da ih možemo poslužiti samostalno, uz kakav umak na bazi jogurta, ali i uz pečena jaja, povrće, komad mesa ili ribe. Dakle, idealne su za svaki dio dana i za svaku priliku pa, ako smo vas uspjeli nagovoriti da ih isprobate, recept potražite u nastavku.
IRSKE BOXTY PALAČINKE
Za 20-ak manjih komada trebat će vam:
240 g pirea od krumpira
240 g naribanog sirovog krumpira
200 g brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
230 ml mlaćenice
ulje za pečenje
Priprema:
Naribajte krumpir i stavite na čistu krpu te iz njega dobro ocijedite višak vode. Stavite u posudu s pireom, brašnom, žličicom soli i sodom bikarbonom. Dobro promiješajte sastojke pa dodajte i mlaćenicu. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Zagrijte ulje u tavi na slabijoj vatri pa žlicom pažljivo izlijte smjesu na nekoliko mjesta da dobijete više manjih palačinki. Pecite sa svake strane po pet minuta dok ne poprime boju tamnog zlata i naribani krumpir ne bude pečen. Poslužite tople.
Savjet više! U smjesu možete dodati i naribanog sira, a ako nemate mlaćenice, jednostavno pomiješajte jednaku količinu mlijeka s dvije žlice bijelog octa ili limunova soka, pustite da pet minuta stoji pa dodajte u smjesu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....