Recept za pamćenje

Iskoristite sezonu berbi i, osim vina, od slatkih bobica napravite i džem! Iznenadit će vas koliko je dobar

Sezona marelica, malina i borovnica možda prolazi, ali sezona "džemanja" nikada ne staje

Kada vas početkom ove jeseni netko od prijatelja ili obitelji pozove u berbu grožđa, budite slobodni ubrati koju bobicu i za sebe. Osim što će biti dobar slatkiš usred dana, pretvoriti ih možete i u džem. I to džem koji ćete potom koristiti u slanim i slatkim kombinacijama. Naime, kada grožđe otpusti svoje slatkaste sokove, postaje dobar par maslacu na tostu i čokoladi, ali i ozbiljnim mesnim jelima, sirevima te različitim platama.

image
Lidija Lončarić

U svoj sam džem dodala i mahunu tonke - ako je do sada još niste upoznali, definitivno biste trebali. U ovom slučaju dala je jednu još slađu, mirisniju notu, ali ako koristite aromatičnije sorte grožđa kao što je izabela, nikakvi dodaci osim malo šećera neće biti potrebni.

Džem možete skuhati na vatri, ali pečenjem bobice poprimaju još bogatiji okus i daju divan, slatko-kiselkast sirup. Jedini problem koji bi vam ovaj džem mogao stvoriti su koštice. Naravno, uvijek ih možete i odstraniti, ali meni čak i ne smetaju toliko. Dobar su hrskavi element, plus, ionako svi dobro znamo, da bi došao do one stvarno dobre stvari, ipak trebaš uložiti i malo truda. U ovom slučaju, žvakanja i hrskanja.

image
Lidija Lončarić

Džem od crnog grožđa (za jednu teglicu)

Trebat će vam:

1 kg crnog grožđa
sok jednog limuna
4 žlice šećera
½ mahune tonke
malo vanilije (po želji)

Priprema:

U posudu za pečenje stavite očišćeno grožđe. Dodajte sok jednog limuna, naribajte pola mahune tonke i dodajte četiri žlice šećera. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko sat vremena.

Premjestite potom sve zajedno u blender, izmiksajte pa stavite u posudu i na laganoj vatri iskuhavajte dok ne dobijete džem željene gustoće. Pri blendanju dio grožđa možete ostaviti u većim komadima. S

premite u staklenke i čuvajte na hladnijem mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:39