ZA PLAŽU ILI POSAO

Iskoristite te borovnice i napravite prejednostavne, a ludo sočne biskvite s kokosom i limunom

 Neja Markićević/
Bilo da ste na odmoru ili morate raditi, ovi biskvit kolači razveselit će vas bilo da uživate u dubokom hladu na plaži ili na poslu

Počela je sezona borovnica što za nas znači samo jedno, apsolutno prekomjerno uživanje u omiljenim slatkim bobicama. U obitelji, naime, imamo polje borovnica pa ljetni dani uglavnom prolaze uz obavezno otvaranje hladnjaka u potrazi za samo još jednom šakom bobica prije, poslije i tijekom svakog drugog obroka. Dio, naravno, završi i u slasticama, a kako smo se pita zasitili, a voćne biskvit kolače obožavamo, posebice za vrijeme vrućih dana. Ovo su dva takva brzinska, sočna biskvit kolač s borovnicama i limunom te hrskavim posipom od kokosa u prvoj verziji te mlaćenice u drugoj verziji.

Nemojte izostaviti posip od kokosa koji je klasičnom biskvit kolaču dao malo drugačiju, zanimljiviju teksturu. Uz brašno, kokos, šećer i maslac, dodali smo i zobene pahuljice za dodatnu dozu hrskavosti, no u slučaju da se vama to čini previše zdravo za jedan slastan kolač, jednostavno ih preskočite.

Iako recepti možda na prvu zvuče komplicirano, recepte ćete odraditi "s pol snage" u sat vremena, i to dok popodne pijete šalicu zelenog čaja ili kave. Oba sočna biskvit kolača su napravljena u formi kruha što ostavlja prostora da ga kasnije dodatno zasladite domaćim džemom od marelica, a dobra i logičnija ideja bit će i poslužiti ga uz popodnevnu ledenu kavu ili, trenutno ogroman hit na Instagramu, kavu s kuglicom sladoleda. U slučaju da ipak želite izbjeći šećernu bolest, kolače jednostavno poslužite takave kakvi jesu, osvježavajuće, sočne i moćne.

Sočan biskvit kolač s borovnicama i hrskavim posipom od kokosa

Trebat će vam:

300 g borovnica

1 žlica brašna za borovnice

200 g šećera

100 g ulja

2 jaja

korica i sok jednog limuna

180 ml jogurta

280 g brašna

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

50 g maslaca

10 g brašna za posip

20 g kokosa

20 g zobenih

30 g šećera

image

Lidija Lončarić

Lidija Lončarić/

Priprema:

U posudu najprije ubacite mokre sastojke i sve dobro izmiksajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa ponovno miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Borovnice operite, osušite i pospite brašnom. Dobro protresite kako bi se bobice obložile brašnom. Mrvičastu smjesu napravite tako da u posudi pomiješate brašno, šećer, hladne kockice maslaca, kokos i zobene pahuljice. Nemojte mijesiti previše, tek prstima sjedinite sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Kalup za kolač obložite papirom za pečenje. Na dno stavite dio smjese, dodajte sloj borovnica pa dodajte ostatak smjese i pospite ostatkom borovnica. Kolač na vrhu pospite mrvičastom smjesom od kokosa i pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena.

Ludo sočna kombinacija borovnica i limuna

Trebat će vam:

Za posip:

55 g maslaca

100 g šećera

45 g oštrog brašna

1 žličica cimeta

Biskvit:

85 g maslaca

100 g šećera

grubo naribana korica 2 limuna (sok će vam trebati kasnije)

230 g brašna

1 jušna žlica praška za pečenje

prstohvat soli

1 žličica cimeta

malo naribanog muškatnog oraščića

2 veća jaja

125 g mlaćenice

300 g borovnica

Za limunov sirup:

65 g šećera

sok od 2 limuna

image
Neja Markićević/

Priprema:

Prvo pripremite posip tako da prstima ili kuhačom pomiješate hladan maslac, šećer, cimet i brašno. Moraju vam se stvoriti male grudice, a kad ste ih pripremili, stavite ih u hladnjak. Sad pripremite biskvit. Kremasto izradite maslac, šećer i limunovu koricu za što će vam trebati oko tri minute. Zatim dodajte jaja, a između svakog dobro izmiksajte. U posebnoj posudi izmiješajte prašak za pečenje, brašno, sol, cimet i muškatni oraščić pa dodajte u smjesu s jajima, ali postupno uz kontinuirano miješanje. Nakon svakog dodavanja brašna, dodajte i malo mlaćenice. Na samom kraju, kad je smjesa homogena, dodajte borovnice pa lagano umiješajte kuhačom kako ih ne bi previše izgnječili. Prije pečenja stavite posip na biskvit pa sve zajedno pecite najmanje 55 minuta dok biskvit ne dobije lijepu zlaćanu boju, a imajte na umu da sredina mora biti sočna. Pred kraj pečenja pripremite sirup. U maloj tavici zakuhajte limunov sok sa šećerom pa kuhajte dok se ne reducira. Kad je kolač gotov i dok je još vruć, prelijte po njemu prethodno pripremljen sirup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:46