Trebat će vam:
- 1 pakiranje mlinaca
- 500 g puretine ili piletine (prsa)
- 2 luka
- 5 režnjeva češnjaka
- 3 mrkve
- 1 komadić celera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica timijana
- 3 žlice brašna
- 3 žlice maslaca
- 400 ml toplog mlijeka
- malo muškatnog oraščića
- ribani sir po želji (topivi)
- sol i papar
- ulje
Priprema:
Piletinu natrljajte soli, uljem i paprom te stavite u posudu za pečenje. Dodajte joj luk, mrkvu, celer narezan na veće komade i režnjeve češnjaka. Sve dodatno začinite timijanom, dodajte lovorov list i prelijte maslinovim uljem. Pecite u pećnici poklopljeno 40 minuta do sat vremena, ovisno o veličini prsa. Izvadite iz pećnice i meso nasjeckajte na komadiće, a povrće i začine (sve osim lovora, njega maknite) blendajte. Sve zajedno pomiješajte. U posebnoj posudi otopite maslac. Kada zamiriše, dodajte brašno i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete lijepu pastu. Dodajte mlijeko uz neprestano miješanje. Kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Začinite ga muškatnim oraščićem, soli i paprom. Mlince kratko potopite u vrućem temeljcu, samo da izgube formu. U posudu za pečenje na dno stavite malo piletine u umaku. Na to stavite sloj mlinaca, pa ponovno piletine, ribani sir i bijeli umak, a zatim sloj mlinaca. Ponavljajte postupak dok sve ne složite. Na kraju obilno pospite sirom i pecite 30-ak minuta na 200 stupnjeva ili dok ne dobije lijepu boju. Poslužite uz salatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....