KREMASTO I SOČNO

Ispecite piletinu pa je ubacite u ovaj slastan složenac od mlinaca

 Badmanproduction/Getty Images/istockphoto
Ovakav složenac bit će odlična ideja i za potrošiti ostatke, kada vam ostane previše piletine ili purite od nedjeljnog ručka
Ovakav složenac bit će odlična ideja i za potrošiti ostatke, kada vam ostane previše piletine ili purite od nedjeljnog ručka

Trebat će vam:

  • 1 pakiranje mlinaca
  • 500 g puretine ili piletine (prsa)
  • 2 luka
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 3 mrkve
  • 1 komadić celera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica timijana
  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice maslaca
  • 400 ml toplog mlijeka
  • malo muškatnog oraščića
  • ribani sir po želji (topivi)
  • sol i papar
  • ulje

Priprema:

Piletinu natrljajte soli, uljem i paprom te stavite u posudu za pečenje. Dodajte joj luk, mrkvu, celer narezan na veće komade i režnjeve češnjaka. Sve dodatno začinite timijanom, dodajte lovorov list i prelijte maslinovim uljem. Pecite u pećnici poklopljeno 40 minuta do sat vremena, ovisno o veličini prsa. Izvadite iz pećnice i meso nasjeckajte na komadiće, a povrće i začine (sve osim lovora, njega maknite) blendajte. Sve zajedno pomiješajte. U posebnoj posudi otopite maslac. Kada zamiriše, dodajte brašno i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete lijepu pastu. Dodajte mlijeko uz neprestano miješanje. Kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Začinite ga muškatnim oraščićem, soli i paprom. Mlince kratko potopite u vrućem temeljcu, samo da izgube formu. U posudu za pečenje na dno stavite malo piletine u umaku. Na to stavite sloj mlinaca, pa ponovno piletine, ribani sir i bijeli umak, a zatim sloj mlinaca. Ponavljajte postupak dok sve ne složite. Na kraju obilno pospite sirom i pecite 30-ak minuta na 200 stupnjeva ili dok ne dobije lijepu boju. Poslužite uz salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 12:54