Zovu ga eliksirom

Isprobajte napraviti ciklin kvas, lagano gazirano piće odlično protiv mamurluka

 Berislava Picek/Cropix
Taj tradicionalni slavenski napitak prvi put se spominje u desetom stoljeću, a ima reputaciju eliksira jer čisti organizam

Fermentiranje voća ili povrća odličan je način konzerviranja hrane tijekom cijele godine. Fermentirati možete samo jednu vrstu ili pak mješavinu različitih vrsta voća i povrća, a 37-godišnja Sendy Osmičević iz Vukomeričkih gorica koja već godinama fermentira povrće, razne napitke i kvasine, te vodi radionice o fermentaciji hrane pokazala nam je kako najbolje iskorisiti svježu ciklu.

image
Berislava Picek/Cropix

Kroz godine eksperimentiranja s fermentiranjem raznih napitaka počela je sama raditi i ciklin kvas, lagano gazirano, slano piće koje podsjeća na rasol. Taj tradicionalni slavenski napitak prvi put se spominje u desetom stoljeću, ima reputaciju eliksira jer čisti organizam i odličan je protiv mamurluka, a pije se u manjim količinama ili se koristi se kao dodatak juhama. Donosimo vam cijeli postupak pripreme ovog zdravog napitka.

Ciklin kvas

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

2 svježe cikle
5 listića svježeg đumbira
1 čajna žličica puna soli
voda

Priprema:

Ogulite ciklu i narežite je na srednje velike kockice. Ubacite je u staklenku, dodajte đumbir narezan na tanke listiće i vodu u kojoj ste prije otopili sol. U teglu ubacite keramički uteg kako bi cikla ostala u tekućini jer u slučaju da ispliva na površinu može se pojaviti plijesan.

image
Berislava Picek/Cropix

Staklenku prekrijte gazom i zavežite je gumicom kako kukci i mušice ne bi ulazili u staklenku. Dakle, ne smijete je začepiti i mora ostati otvorena kako bi kvasci iz zraka ušli u tekućinu i kako bi se pokrenula fermentacija.

image
Berislava Picek/Cropix

Ostavite staklenku na sobnoj temperaturi i nemojte je držati na direktnom sunčevu svjetlu. Nakon pet dana procijedite kvas, ali ako želite da bude više gaziran, ostavite ga još nekoliko dana. Prelijte ga u bocu, spremite u hladnjak i fermentacija će se zaustaviti.

Više recepata koje je Sendy Osmičević podijelila za Dobru hranu možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:43