Nije ovo lekcija iz domaćinstva, nego osnove poznavanje hrane koju konzumiramo. Riba iz konzerve jedna je od rijetkih “limenih” namirnica koja nije na lošem glasu - s pravom. Dostupna je cijele godine, cjenovno prihvatljiva i nutritivno bogata. Kvaliteta sirovine u slučaju konzervirane hrane je imperativ, a kod ribe je dobro znati da postupkom konzerviranja ne gubi sastav omega-3 masnih kiselina. Većina nas je hladnjake i smočnice opremila različitim konzerviranim namirnicama, među kojima je značajan udjel bio upravo riblji. Ako svaki dan gledate u police pune sardine, skuše i tune iz konzerve, evo nekoliko dobrih ideja kako ih potrošiti. Ipak, koju ostavite na polici, nek’ se nađe za na vilicu.
Linguini sa skušom
2 konzerve skuše
500 g linguina
1 žlica sjeckanih crnih maslina
peršinov list
pola limuna
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
malo bijelog vina
sol i papar
Linguine skuhajte u slanoj vodi. Na maslinovu ulju prepržite protisnuti češnjak, dodajte masline, nasjeckani peršinov list, sok pola limuna, bijelo vino, sol i papar. Dodajte skušu i pomiješajte s umakom. Kad je tjestenina kuhana, dodajte ribu i umak.
Pašteta od sardina
2 konzerve sardina
50 g maslaca
2 velike žlice maslinova ulja
žlica kapara
2 mlada luka ili jedan manji luk
sol i papar
prstohvat mljevene dimljene
paprike
Sardine stavite u posudu i dodajte ostale sastojke. Izmiješajte štapnim mikserom, dodajte po potrebi još malo maslaca ili maslinova ulja. Prije posluživanja paštetu dobro ohladite.
Salata od tune
220 g ocijeđene tune iz konzerve
90 ml majoneze
15 g parmezana
3 žlice octa
1/4 čajne žličice curryja
1 žlica suhog peršina
prstohvat sušenog češnjaka (u granulama)
U velikoj posudi promiješajte tunu, majonezu i parmezan. Začinite curry prahom, peršinom i sušenim češnjakom (u granulama). Dobro promiješajte i servirajte u sendviču ili samostalno!
Tjestenina s tunom i cherry rajčicama
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 sjeckana češnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog peršina
10-ak cherry rajčica
sol i papar
2 konzerve tune
400 g tjestenine
Zagrijte maslinovo ulje i dodajte češnjak. Pirjajte. Dodajte prepolovljene cherry rajčice, peršin, sol i papar. Nakon nekoliko minuta ubacite ocijeđenu tunu. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranja i sve sjedinite. Poslužite toplo.
Salata od divljeg radiča i inćuna
1 zdjelica svježih listova divljeg radiča (maslačka)
pola zdjelice zelene salate
250 g brokule
nekoliko slanih inćuna iz konzerve
crne i zelene masline
jabučni ocat
maslinovo ulje
Maslačka sada ima na svim livadama i u šumarcima. Najčešće se radi na salatu i tu kombinacijama nema kraja. Mladi listovi nisu gorki, odlikuje tek vrlo blag gorkast okus. Može se jesti svjež ili kuhan, a iskoristiv je i njegov korijen od kojega se radi čaj i rakija, a mladi cvjetovi se mogu ukiseliti. Za ovu salatu skuhajte brokulu, a listove maslačka očistite i dobro ga operite. Kao i zelenu salatu. U zdjelu stavite maslačak sa zelenom salatom, dodajte brokulu, začinite s malo octa i maslinova ulja pa promiješajte. Na kraju dodajte masline i filete usoljenih inćuna koje ste prije isprali u hladnoj vodi, pa sve nježno ponovno promiješajte.
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma