PROBAJ RABARBARU

Izgleda kao ušminkani celer, vole je ljubitelji kiselkastih slastica i od nje možete napraviti predobru pitu, složenac i koktel

 Lizzy Komen/Getty Images/istockphoto
Iako joj korijen i lišće nisu jestivi, stabljika joj je odlična u marmeladama, raznim kolačima ili pak pićima

Ako vas je na tržnici i ovo proljeće privukla rabarbara, povrtnica koja izgleda kao ušminkani celer, odvažite se, uzmite svežanj i od nje napravite desert ili dva. Njene stabljike znaju biti duge od 30 do 60 centimetara, a mogu biti crvenkaste, zelene ili pak kombinacija tih dviju boja. Niti jedna od njih ne označava stupanj zrelosti same, biljke pa ako je imate u vrtu, nemojte se time voditi. Umjesto toga, uberite je kada naraste baš koliko ste zamislili!

image
Nellisyr/Getty Images/istockphoto

Neka vam se na stolu nađe...

PITA OD RABARBARE

image
Lizzy Komen/Getty Images/istockphoto

Izbjegavajte jesti njeno lišće jer je većinom kiselo, a može uzrokovati i probavne smetnje. Ni korijen rabarbare se ustvari ne jede, iako se u Kini već tisućama godina koristi kao lijek za sporu probavu. Imate li s time problema, uvijek možete probati, no nemojte pretjerivati! Izvorno dolazi s područja Kine i Rusije, a u Europu je prokrijumčarena krajem 18. stoljeća.

image
Solstock/Getty Images

Svoju popularnost na europskom tlu stekla je u Velikoj Britaniji, gdje su se od njenih stabljika tradicionalno radili pekmezi i pite, a uvijek ih se kombinira sa šećerom jer nisu prirodno slatke, nego se razlikuju samo po jačini kiselosti. Pritom je stabljika vlaknasta, kao što je to primjerice stabljika celera, pa se rijetko jede sasvim sirova.

Za društvo ovog vikenda pripremite...

OSVJEŽAVAJUĆI KOKTEL

image
Melaniemaya/Getty Images

Kada raste, rabarbari ne godi sunčeva svjetlost. Umjesto toga, često je se presađuje u prostore plastenika, gdje raste u mraku i u toplijim uvjetima kako bi izrasla visoka i što manje kisela. Budući da se već pojavila na domaćim tržnicama, donosimo nekoliko prijedloga što od nje spremiti!

Kada vam ostane starog kruha od njega složite...

DESERT OD KRUHA, KREME I RABARBARE

image
Bartosz Luczak/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:34