OVO MORATE PROBATI

Izvucite wok i danas napravite malo drugačiji ručak! Imamo recept za školjke na kantonski, odlične su

Naš suradnik Zoran Šimunić Šime zavirio je u azijsku kuhinju i otkrio nam genijalan recept za vongole u tamnom umaku

U najsvestranijem alatu bogate azijske kuhinje, woku, možete pržiti, peći, peći, pirjati, kuhati, pariti, dimiti... Iako je star gotovo koliko i civilizacija, njegova popularnost ne jenjava - u njemu diljen svijeta i dalje nastaju nova jela. Naš suradnik Zoran Šimunić Šime u test-kuhinji zagrebačkog Fun Bitesa, otkrio nam je nekoliko odličnih recepata za jela iz woka, među kojima su i školjke na kantonski u tamnom umaku od zrna soje. Bez da previše kompliciramo i duljimo, u nastavku vam ostavljamo provjereni recept i toplo savjetujemo da ga isprobate. Zahvaliti nam možete kasnije.

image
Berislava Picek/Cropix

Za ispiranje školjki: potopite ih u hladnu slanu vodu (otprilike 3 žlice Diamond Crystal krupne soli ili 2 žlice Morton’s soli na 1 litru vode - otopina od 2,5 posto) na 30 minuta, a zatim ocijedite. Ponovite postupak dok voda ne bude čista.

Školjke na kantonski u tamnom umaku od zrna soje

Trebat će vam:

600 - 800 g školjki poput vongola

2 jušne žlice neutralnog ulja (kikiriki, rižino, suncokretovo...)

3 režnja češnjaka

1 kriška đumbira debljine 50 mm

1 mali svježi čili (ljuti) W 2 jušne žlice douchija - tamnog umaka od fermentiranih zrna soje

1 jušna žlica Shaoxing vina

1 jušna žlica umaka od kamenica (oyster sauce)

1 čajna žlica tamnog sojina umaka

1 čajna žlica šećera

80 - 90 ml vode

1 mladi luk

1 jušna žlica kukuruznog škroba (gustina)

Priprema:

Školjke stavite u dublju posudu te ih prelijte vodom koju ste presolili (3 - 4 jušne žlice soli na litru tekućine). Sve dobro promiješajte i ostavite da stoji oko pola sada kako bi se školjke otvorile i izbacile nečistoće te pijesak. Potom sve properite i po potrebi ponovite postupak. Češnjak i đumbir očistite te nasjeckajte na sitno zajedno s čilijem. Luk narežite ukoso na trakice dužine oko 1 cm. Gustin pomiješajte s 2 - 3 žlice vode u posudici. Wok dobro zagrijte i dodajte ulje dok se ne počne dimiti. Dodajte čili, češnjak i đumbir te tamni umak od fermentiranih zrna soje. Pržite uz miješanje oko pola minute, pa dodajte vino, umak od kamenica, šećer, školjke i vodu.

Miješajte dok ne zavrije, pa poklopite. Prema potrebi smanjite vatru i s vremena na vrijeme wok protresite odnosno promiješajte školjke pa poklopite. Nakon tri minute provjerite jesu li se školjke otvorile. Potom pojačajte vatru, pa dodajte mladi luk i zgušnjivač. Miješajući kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Poslužite.

Savjet: Kako biste u potpunosti uživali u jelu, školjke “posrčite”. Ako nemate svježih školjaka, možete ih zamijeniti zamrznutima - nemojte preskočiti postupak čišćenja u slanoj vodi.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 06:49