Ako volite shakshuku ili šalšu s jajima, ovo će vam se jelo svidjeti još i više. Zašto? Zato što je gotovo za petnaestak minuta, a jednako je ukusno i slasno. Zapravo, što drugo i očekivati od spoja pečene rajčice i tekućeg žumanjka osim apsolutno finog tanjura?
Na ovu tehniku pripreme rajčica nedavno sam naišla na društvenim mrežama - odmah sam je spremila i jedva čekala priliku da je isprobam. Kišni ljetni dan pokazao se idealnim trenutkom. I znate što? Mislim da će mi ovo postati jedno od omiljenih jela ovog ljeta. Osim za doručak vikendom, sigurno ću ga pripremati i kao brzinsku večeru nakon posla - jer je utješno, a to mi često treba nakon dugog i napornog dana - a istovremeno lagano i napravljeno od sastojaka koje gotovo uvijek imam kod kuće. Posebice ljeti, kad su rajčice i bosiljak neizostavni dio kuhinje.
Samo, upozoravam vas, uz ovo ćete vrlo vjerojatno pojesti više kruha nego što ste toga dana planirali, ali bit će vam toliko ukusno da ćete nakon druge kriške jednostavno prestati brojiti. U slučaju da vam, pak, ponestane kruha, uvijek dobra alternativa mogu biti i tortilje koje se samo brzinski zagriju na vatri pa koriste kao žlica za skupljanje gustog umaka s dna posude. Ima li išta bolje?
15-minutna jaja u rajčici
Trebat će vam:
2 rajčice
2 - 4 jaja
1 režanj češnjaka
1 šaka začinskog bilja
malo kapara
sol, papar
prstohvat šećera
kruh
maslinovo ulje
Priprema:
Rajčice narežite na deblje ploške. Na tavi zagrijte malo maslinova ulja pa dodajte ploške rajčice. Pecite ih 4-5 minuta s jedne strane, pa preokrenite i pecite dok ne omekšaju. Usitnite ih pomagalom za izradu pire krumpira ili jednostavno vilicom, tako da ih pretvorite u pastu. Naribajte češnjak, dodajte začinsko bilje, kapare i začinite soli, paprom i šećerom. Sve dobro promiješajte i pustite da se lagano krčka još dvije minute. Zatim pažljivo razbijte jaja izravno u tavu. Poklopite i kuhajte još dvije minute, ili dok bjelanjci ne očvrsnu, a žumanjci ostanu tekući - u tome je sva čar ovog jela. Maknite s vatre, po želji dodatno začinite i poslužite toplo, uz kriške tostiranog kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....