ZA POD ZUB

Jaja, rajčice i kruh: Postoji li bolji i brži doručak od ovog? Nismo baš sigurni, ovo je top i gotovo u 15 minuta

Slatka rajčica, kremasti, tekući žumanjak i dobar kruh još jednom su se pokazali kao dobitna kombinacija

Ako volite shakshuku ili šalšu s jajima, ovo će vam se jelo svidjeti još i više. Zašto? Zato što je gotovo za petnaestak minuta, a jednako je ukusno i slasno. Zapravo, što drugo i očekivati od spoja pečene rajčice i tekućeg žumanjka osim apsolutno finog tanjura?

Na ovu tehniku pripreme rajčica nedavno sam naišla na društvenim mrežama - odmah sam je spremila i jedva čekala priliku da je isprobam. Kišni ljetni dan pokazao se idealnim trenutkom. I znate što? Mislim da će mi ovo postati jedno od omiljenih jela ovog ljeta. Osim za doručak vikendom, sigurno ću ga pripremati i kao brzinsku večeru nakon posla - jer je utješno, a to mi često treba nakon dugog i napornog dana - a istovremeno lagano i napravljeno od sastojaka koje gotovo uvijek imam kod kuće. Posebice ljeti, kad su rajčice i bosiljak neizostavni dio kuhinje.

image
Lidija Lončarić/

Samo, upozoravam vas, uz ovo ćete vrlo vjerojatno pojesti više kruha nego što ste toga dana planirali, ali bit će vam toliko ukusno da ćete nakon druge kriške jednostavno prestati brojiti. U slučaju da vam, pak, ponestane kruha, uvijek dobra alternativa mogu biti i tortilje koje se samo brzinski zagriju na vatri pa koriste kao žlica za skupljanje gustog umaka s dna posude. Ima li išta bolje?

image
Lidija Lončarić/

15-minutna jaja u rajčici

Trebat će vam:
2 rajčice
2 - 4 jaja
1 režanj češnjaka
1 šaka začinskog bilja
malo kapara
sol, papar
prstohvat šećera
kruh
maslinovo ulje

Priprema:
Rajčice narežite na deblje ploške. Na tavi zagrijte malo maslinova ulja pa dodajte ploške rajčice. Pecite ih 4-5 minuta s jedne strane, pa preokrenite i pecite dok ne omekšaju. Usitnite ih pomagalom za izradu pire krumpira ili jednostavno vilicom, tako da ih pretvorite u pastu. Naribajte češnjak, dodajte začinsko bilje, kapare i začinite soli, paprom i šećerom. Sve dobro promiješajte i pustite da se lagano krčka još dvije minute. Zatim pažljivo razbijte jaja izravno u tavu. Poklopite i kuhajte još dvije minute, ili dok bjelanjci ne očvrsnu, a žumanjci ostanu tekući - u tome je sva čar ovog jela. Maknite s vatre, po želji dodatno začinite i poslužite toplo, uz kriške tostiranog kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 20:16