CHEFOV RECEPT

Janjeći kotleti u aromatičnom hrskavom omotaču od začinskog bilja s kremom od bundeve

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Uz janjetinu i kremu od bundeve, poslužiti možete i poriluk te shiitake gljive

Trebat će vam:

1200 g janjećih kotleta
20 g peršinova lista
20 g lista korijandera
20 g listova mente
200 g krušnih mrvica
50 g senfa
1 kg muškatne bundeve
1 mala vezica timijana
100 ml narančina soka
2 g dimljene paprike
300 g poriluka
200 g shiitake gljiva
žlica maslaca
korica jednog limuna
2 g soli
2 g papra

Priprema:

Janjeće kotlete ostavite u komadu, posolite i popaprite, a zatim ih kratko na zagrijanoj tavi zapecite sa svih strana te pustite da se ohlade. Ohlađene kotlete premažite senfom, sve osim kostiju što vire. U blender stavite krušne mrvice, sve svježe bilje i koricu jednog limuna te lagano jednu minutu blendajte na srednjoj brzini dok krušne mrvice ne pozelene. Jako je bitno da u blender uđu prvo mrvice, a onda svježe bilje jer ako je obratno, bilje će napraviti pastu koja neće biti dobra. Kada ste dobili zelene mrvice, janjeće kotlete uvaljajte sa svih strana u njih tako da dobijete dobar debeli sloj. Pecite ih u pećnici na 180 stupnjeva Celzijevih 25 minuta, odnosno dok ne postignu unutarnju temperaturu od 50 stupnjeva. Prije serviranja kotlete nemojte puno rezati tako da ostanu što veći komadi da se ne ohlade brzo.

Bundevu ogulite i začinite dimljenom paprikom, timijanom, solju i paprom te stavite u lonac s narančinim sokom i lagano kuhajte dok bundeva posve ne omekša, a zatim štapnim mikserom napravite kremu. Poriluk operite i narežite na tanke krugove, a shiitake gljive samo napola. Na maslacu ih blago sotirajte i lagano posolite. Servirajte s kotletima i kremom od bundeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:03