RECEPT DANA

Jede vam se nešto na gusto, mesno i na žlicu? Ovog pilećeg gulaša uvijek se traži porcija više

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Lonac gustog umaka s komadima piletine najbolje se slaže uz sive dane koji dolaze...

Ljeto je pri kraju, sivi oblaci sve su češća pojava i jesen samo što nije stigla. Ne gubimo vrijeme i bacamo se na kuhanje utješnih jela. Ovih dana tako smo se prisjetili jednog od omiljenih nam recepata, onog za pileći gulaš. Priprema je prilično jednostavna, a sve što trebate jest odvojiti dovoljno vremena za krčkanje kako biste dobili bogat, gusti umak i meso koje se raspada na dodir. Ovo jelo prozvali smo pilećim osso bucom, upravo zato što nas okusom podsjeća na baš taj svevremenski specijalitet.

Za pripremu će vam trebati tek nekoliko sastojaka koje obično držite u hladnjaku, poput mrkve, celera, pelata, bijelog vina i češnjaka, a pred sam kraj kuhanja napravite gremolatu, odnosno mješavinu peršina, limunove korice i češnjaka kojoj smo mi dodali i pancetu. Na kraju, ovaj gulaš možete poslužiti uz domaće njoke ili šufnudle, tjesteninu, pire krumpir ili knedle od kruha.

KAKO NAPRAVITI NJOKE

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Recept potražite u nastavku i, dodali bismo, odmah napravite duplu količinu, velika je vjerojatnost da će se tražiti porcija više.

Trebat će vam:

4 batka

1-2 jušne žlice oštrog brašna

1 dl bijelog suhog vina - npr. sivi pinot

60 g pancete

1 mrkva

1/2 luka

1 list celera listaša (engleski celer)

1 konzerva pelata 800 g

1 limun nešpricani

malo peršina

2-3 režnja češnjaka

1 lovorov list

100 g maslaca

Priprema:

Pileće batke posolite i popaprite te pobrašnite. Zapecite s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih te ulijte 1 dcl bijelog vina i s drvenom kuhačom skinite karamelizirane ostatke od mesa (deglazirajte) i pustite da vino ispari. Dodajte pelate i malo ih izgnječite žlicom, dodajte lovorov list i kada sve prokuha, vratite piletinu. Tavu poklopite i neka lagano kuha oko sat vremena, odnosno dok se meso gotovo ne počne raspadati. S vremena na vrijeme meso možete preokrenuti, prema potrebi podlijte temeljcem. Prije kraja treba napraviti gremolatu i dodati u gulaš. Izrežite na sitne kockice pancetu, luk, mrkvu, celer listaš, češnjak i peršin. Koricu limuna skinemo s gulilicom za povrće te izrežemo na tanke trakice i onda usitnimo. U tavici otopimo 30 g maslaca, stavimo pancetu da se zazlati, dodamo povrće dok ne omekša, maknemo s vatre i dodamo limun. Sve to umiješamo u gulaš i još kratko prokuhamo. Poslužite uz prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:06