OD PIKAVACA DO SLASNIH ZALOGAJA

JESENSKI KESTENI: Kuglof

 Berislava Picek / Hanza Media
Kuhani ili pečeni - sami po sebi su delikatesa!

Tijesto:

400 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasa
2 žlice šećera
2 dl mlijeka
vanilin šećer
2 žutanjka
50 g maslaca
korica jednog limuna
1 žlica ruma

Nadjev:

400 g kesten pirea
2 žlice šećera u prahu
2-3 žlice ruma
snijeg od 2 bjelanjak
100 g grožđica

 

Zagreb, 271017.
Slatka jela od kestena napravila je Slavica Sagolj.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Postupak počinje pripravom tijesta. Zagrijati mlijeko da bude mlako, dodati žlicu šećera i razmrvljenu kockicu kvasa. I ostaviti dok se kvas ne počne pjeniti. U veću zdjelu staviti brašno, vanilin šećer i preostalu žlicu kristal šećera, žutanjke, maslac, limunovu koricu i rum te kuhačom promiješati. Smjesi dodati zapjenjeni kvas. Mijesiti tako dugo dok se tijesto počne odljepljivati od ruku i posude. Tijesto pospite s malo brašna, prekrijte krpom te pustite da miruje sat vremena. U međuvremenu potrebno je pripremiti nadjev. U kesten pire dodati šećer u prahu, rum i pjenasto umiješane bjelanjke te lagano sjediniti sve sastojke. Isto tako kalup u kojem će se peći dizano premazati maslacem i posuti brašnom. Naraslo tijesto kratko premijesiti, razvaljati te namazati pripremljenim nadjevom i posipati grožđicama. Zarolati i staviti u kalup. Upaliti pećnicu, a tijesto u kalupu ostaviti da se diže još minimalno 20 minuta. Nakon 20 minuta tijesto staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C i peći 40 minuta. SAVJET: Prilikom pripreme ove slastice poželjno je da prostor gdje se priprema bude zagrijan, a namirnice sobne temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2021 20:00