KAD STE IH ZADNJI PUT JELI?

Jetrica na dva načina! Ne voli ih svatko, ali ako se pripreme kako treba mogu biti fantastičan, a pristupačan ručak

Kod pripreme jetrica potrebno je paziti na nekoliko detalja, ali kada to usavršite, uvijek će ispasti baš kako treba

Kada ste posljednji put pripremili ručak u kojem glavnu ulogu igraju jetrica? Prava je šteta što se ove namirnice ne sjetimo češće, jer jeftina je, a kada se pripremi kako treba, može biti itekako ukusna. Obožavamo je na naglo, odlična nam je i na paštetu, a upakirati se može i u polpete, kada će vrlo lako postati favorit i onima koji je dosad nisu voljeli.

Jetrica je, zapravo, jedna od onih namirnica koju ili voliš ili ne voliš, a ukoliko se ubrajate u ovu prvu skupinu, za vas imamo dva baš dobra recepta. U slučaju da ste je do sada ipak izbjegavali, možda će vas upravo ova jela natjerati da se predomislite.

DOBRI SAVJETI ZA PRIPREMU JETRICE

Kada je pripremate u komadu, neka bude deblje narezana, barem pola do jedan centimetar, kako bi ostala sočna. Ako pripremate jetrica na naglo, najbolja opcija bit će teleća jetrica, ali jelo će ispasti ukusno i ako koristite svinjsku, pileću ili janjeću jetricu.

Za koju god opciju se odlučili, najvažnije je da jetricu ne prepečete pa je svakako držite na oku dok se peče. Brzo je gotova.

Prije termičke obrade, svakako skinite opnu, jer ako je ostavite, jetra će se skvrčiti i nećete je moći lijepo zapeći. Također, prije pečenja potopiti je možete u mlijeko, posebice juneću i svinjsku jetricu, i tako ostavite 20-ak minuta kako biste izvukli onaj ‘metalni‘ okus.

Vrlo važno je i soljenje. Ne biste je trebali soliti prije samog kraja, jer će tako postati žilava.

JETRICA S PALENTOM

U palentu dodajte parmezan, a sve zajedno možete poslužiti i uz jednostavnu sezonsku salatu u ljetnim mjesecima ili uz kiseli kupus u zimskim mjesecima. Kiseli kupus jednostavno obradite na malo masnoće, s malo luka, ubacite lovorov list i malo crvene paprike pa pirjajte dok kupus ne postane mekši. Jednostavan, brzinski ručak za svaki dan.

Trebat će vam:

400 g svinjskih jetrica
300 g luka (oko 4 glavice)
100 ml bijelog vina
ulje za prženjesol
papar
žličica dimljene crvene paprike
200 g palente
50 g maslaca
100 g parmezana
500 g kiselog zelja, lovorov list, sol i papar ili sezonska salata po želji
Priprema:
Na dno dublje posude stavite ulje. Luk narežite na trakice koje mogu biti malo šire. Popržite luk na laganoj vatri dok ne postane staklast. Jetrica očistite od žilica te narežite na jednake kockice. Jetrica dodajte na luk, popržite minutu dvije, dodajte začine i vino te dinstajte na malo jačoj vatri oko 10 minuta. Ne duže, jer jetrica dugim kuhanjem gube na sočnosti te postaju tvrda i žilava. Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, dodajte maslac i pred sam kraj umiješajte parmezan. Ne kuhajte jako gustu palentu da biste je lakše izlili u posudu. Ohlađenu palentu oblikujte okruglim kalupom ili čašom. Jelo prije serviranja možete oplemeniti sitno nasjeckanim vlascem ili još bolje mladim lukom.

image
Berislava Picek/

JETRICA U NARANČINOM SOKU

Ako vam se jede jetrica, ali biste je rado pripremili na malo drugačiji način, varijanta s narančom mogla bi biti itekako dobra opcija. Poslužite je uz kelj ili drugi prilog po želji i uživajte u jednostavnom, brzom, ali baš ukusnom ručku.

Trebat će vam:
400 g telećih jetrica
250 g čipkastog kelja
4 naranče iz organskog uzgoja
100 ml muškata
sol
papar
prstohvat čilija
50 g maslaca
Priprema:
Teleća jetra očistite od žilica i narežite na manje komade debljine jedan centimetar. Sok dviju naranči stavite u posudu, dodajte muškat i mljeveni čili i kratko prokuhate. Kelj dobro očistite, narežite na manje komade te blanširajte u slanoj vodi. Preostale dvije naranče ogulite te kriške očistite od opni. Jetrica kratko popržite u grill tavi uz dodatak maslaca. Na dno tanjura stavite malo soka od naranče, muškata i čilija. Zatim blanširani kelj i naranče. I na kraju pečenu jetricu koju prilikom serviranja začinite paprom.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 08:48