Ove polpete nastale su sasvim slučajno, ali već su postale dio mog tjednog menija i sigurna sam da ću ih raditi često. Realno, priprema je jeftinija od one klasičnih faširanaca, sastojci se mogu prilagoditi onome što imate u hladnjaku i svejedno će ispasti fini, sočni i idealni za brzi ručak usred tjedna. A to je sve što meni treba kada ponedjeljkom nakon posla otvorim hladnjak ili zamrzivač i poželim da se večera čarobno stvori ispred mene.
Smjesu možete napraviti i unaprijed, dan ili večer prije nego što ćete je koristiti, bit će još bolja i lakše ćete oblikovati polpete. Meni su odlične uz grašak s maslacem ili maslinovim uljem, ali dobra opcija bit će i svaki drugi prilog koji vam padne na pamet. Recimo, pire ili hrskavi pečeni krumpir, malo omiljenog umaka sa strane i imate ručak koji će se svidjeti svima za stolom, pa čak i onima koji od jetrica inače uvijek bježe. Dakle, dvostruka pobjeda.
POLPETE S JETRICAMA
Trebat će vam:
3 kriške kruha
oko 150 ml mlijeka
1 jaje
1 manji ili pola većeg poriluka
2 mlada luka
4-5 kriški slanine
200 g pilećih jetrica
1 šaka tostiranih lješnjaka
1 šaka začinskog bilja (kopar i timijan)
brašno po potrebi
sol i papar
Priprema:
Kruh nasjeckajte na male kockice pa ga natopite vrućim mlijekom. Pustite da tako stoji dok ne postane kašast. Za to vrijeme na tavi na malo ulja pecite slaninu nasjeckanu na kockice, a zatim i poriluk i mladi luk. Pustite da dobiju boju pa ih umiješajte u kruh s jajem. Jetrica usitnite nožem ili ih ubacite u sjeckalicu. Isto napravite i s tostiranim lješnjacima i začinskim biljem. Začinite solju i paprom. Trebali biste dobiti gustu smjesu koju je zatim najbolje spremiti u hladnjak da bi se stisnula, ali ako je želite koristiti odmah, dodajte malo brašna i oblikujte kuglice. Spljoštite ih i pecite na vrućem ulju. Poslužite uz prilog po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....