PILETINA ZA RUČAK

Julia Child obožavala je kuhati ovo jelo, za pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka

 Deposit Photos/
Jedno od jela po kojem je Julia Child ostala zapamćena je slavna piletina u vinu

Iako je najpoznatija po izjavi u kojoj govori kako su najbolji ljudi uvijek oni koji vole jesti, Julia Child za svog je vremena, a i nakon smrti bila i ostala puno više. Ono najvažnije, bit će zapamćena kao jedno od najvećih imena u svijetu gastronomije uopće. Iako je svoju profesionalnu kulinarsku karijeru započela tek u 30-ima, vrlo je brzo postala prepoznata po receptima za francuske specijalitete koje je na svoj šarmantan način uspjela približiti široj publici. Julia Child je, naime, nakon preseljenja u Pariz 1948. godine upisala prestižnu Le Cordon Bleu kulinarsku školu.

image
Julia Child Official Facebook Page/

Kada je shvatila da je kuhanje ono čemu želi posvetiti svoj život, zajedno s dvije prijateljice pokrenula je svoju školu, bacila se na pisanje kuharice, a ubrzo zatim postala je i televizijsko lice. Kroz cijelu njezinu karijeru ljubiteljima dobre hrane predstavljala se brojnim francuskim specijalitetima, no jedan od onih koji je i sama najviše voljela bila je svakako bogata piletina kuhana u vinu - popularni coq au vin na njezin način. U jednoj od epizoda kulinarskog showa "The French Chef" tako ovo jelo nazvala "najukusnijim jelom od piletine koje ćete ikada staviti u usta". S ozbirom na veliku popularnost ovog jela, internetski su portali i blogovi i danas prepuni različitih varijanti recepata, a mi vam u nastavku ostavljamo svoj, inspiriran velikom Julijom Child. Dok se piletina kuha, svakako preporučujemo da, ako još niste, oko bacite i na film "Julie&Julia".

image
Deposit Photos/

Trebat će vam:

100 g slanine

1,5 kg piletine u komadima

1 luk

2 žličice protisnutog češnjaka

2 lovorova lista

1 grančica ružmarina

Timijan

Oko 250 ml crnog vina

Oko 250 ml pilećeg temeljca

2 žlice maslaca

2 žlice brašna

1 žlica koncentrata rajčice

Oko 300 g šampinjona

Sol i papar

Priprema:

U dobro zagrijanoj dubokoj posudi najprije pržite slaninu nasjeckanu na kockice. Kada otpusti masnoću, stavite je na papirnati ubrus kako bi upila višak masnoće, a zatim na istoj masnoći sa svih strana dobro zapecite piletinu. Komade mesa okrećite i pecite oko 8 minuta, a zatim dodajte luk, češnjak, lovorov list, timijan i ružmarin. Pirjajte dok luk ne omekša, dodajte i koncentrat rajčice, a zatim dodajte pileći temeljac i crno vino. Pustite da se krčka, a kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 30 minuta. Nakon 30 minuta, piletinu izvadite iz posude, stavite na toplo i u umak od crnog vina s povrćem dodajte brašno i maslac koje ste najprije dobro pomiješali. Umak promiješajte kako se ne bi stvorile grudice. Gljive zasebno pirjajte na malo maslinovog ulja pa ih dodajte u umak. Dodajte i nasjeckanu slaninu, sol i papar. Kuhajte 15 minuta i maknite s vatre. Poslužite uz prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:22