Nema dalje

Kad probate ovo jelo, lasagne zasigurno više neće biti vaš omiljeni talijanski klasik

Od Veneta preko Ligurije i Lazija do Emilia-Romagne i Campanije, Ana i Pasquale Longobardi vode nas na gastro putovanje Italijom

Za kraj našeg putovanja talijanskom kuhinjom na kojemu su nas Ana Uremović Longobardi i Pasquale Longobardi iz zagrebačkog Papavero Pizza & Fod Laba proveli od sjevera do juga ove zemlje i pokazali neke od neprikosnovenih talijanskih klasika, ostavili smo poslasticu.
Moćno je to jelo sa svježe pripremljenim njokima, odnosno gnocchima, u umaku od pelata i bosiljka, dodatno obogaćeno mozzarellom i parmezanom. Riječ je o jelu pod imenom gnocchi sorrentina, koje će, jednom kad ga probate, vrlo vjerojatno s liste vaših favorita istisnuti lasagne. Zašto usporedba s jednim od najpoznatijih talijanskih specijaliteta? Zato što je i ovo jelo jednako moćno u svojim okusima, ako ne i intenzivnije, a toliko slasno da ni siti nećete moći prestati grabiti iz zdjelice...


GNOCCHI SORRENTINA

Osnovni recept za gnocche
500 g oguljenog krumpira, stari ili brašnasti
1 jaje
oko 150 g glatkog brašna + za posipanje
1/3 žličice muškatnog oraščića
1/3 žličice soli
image

Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Ogulite krumpir i stavite ga kuhati u slanoj vodi. Kad je mekan, dobro ga ocijedite i zgnječite gnječilicom za krumpir. Ostavite ga da se malo ohladi. Ako je imate, pripremite drvenu dasku na kojoj ćete mijesiti tijesto. Kad je krumpir mlak, ali ne hladan, iz lonca ga prebacite na dasku, napravite jamicu u sredini i u nju dodajte jedno jaje, sol i naribani muškatni oraščić. Dodajte i 2/3 brašna i počnite mijesiti.
image

Berislava Picek/Cropix

Jednom špatulom očistite površinu oko tijesta i mijesite dok tijesto ne upije sve brašno. Malo po malo dodajte i ostatak brašna da tijesto ne bi bilo ljepljivo. Prerežite tijesto na šest jednakih dijelova i rukama ga razvlačite u duguljaste oble trake debljine oko 1,5 cm. Pokušajte ih ravnomjerno razvaljati rukama. Režite ih u gnocche od oko centimetra. Pobrašnite ih kroz sito kako se ne bi lijepili i stavite ih na pobrašnjenu tacnu ili na lim za pečenje. Kuhajte gnocche u obilnoj količini slane kipuće vode dok ne isplivaju na vrh.
image

Berislava Picek/Cropix

Kako izgleda izrada gnoccha po ovom receptu, možete pogledati ovdje!

SAVJET VIŠE! Ako ne želite odmah kuhati gnocche, možete ih zalediti.

Za umak od rajčice:
500 g pelata
80 g maslinova ulja
10 listova svježeg bosiljka
1 luk
2 režnja češnjaka
sol po potrebi
image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Stavite sve sastojke u dublju posudu i ostavite kuhati na laganoj vatri oko 40 minuta. Luk stavite kuhati u komadu. Prije sotiranja gnoccha, izvadite luk i po potrebi dodajte još malo maslinova ulja te posolite.
image
Berislava Picek/Cropix

Za nadjev:
150 g mozzarella
80 g parmezana
5-6 listića svježeg bosiljka
image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Mozzarellu narežite, parmezan naribajte, listove bosiljka operite i osušite. Kuhane gnocche sotirajte kratko (minutu) u umaku od rajčice. Pripremite keramičke posudice ili jednu veću i u njih stavite kuhane svježe gnocche, mozzarellu i parmezan, dodajte listiće svježeg bosiljka i zapecite u vrućoj pećnici na 180ºC oko 20 minuta ili dok ne dobije lijepu boju.
image
Berislava Picek/Cropix

Dobro je znati
Gnocchi su karakteristični za talijansku regiju Campania, odnosno Napulj i Sorrento. Gnocchi u Italiju dolaze s krumpirom, u 16. stoljeću, kada je krenuo uvoz iz Amerike. Jedan je kuhar iz Sorrenta tada probao skuhati krumpir te je, jer mu se svidjela njegova konzistencija, tražio način da od njega napravi neko jelo. Dodao mu je brašno i vodu i tako su nastali gnocchi, koje je začinio tradicionalnim umakom od rajčice i mozzarellom di bufala.
image

Vlasnici restorana Papavero Ana i Pasguale Longobardi

Berislava Picek/Cropix

Želite li, pak, doznati kako napraviti prave domaću, svježu tjesteninu, Ana i Pasquale i to su nam pokazali, baš kao i još nekoliko recepata u našem video specijalu, koji možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:17