KUHAJ BOLJE

Kad ste zadnji put pojeli stvarno dobru knedlu s marelicama? Donosimo recept i dobre savjete

 Deposit Photos/
Iako mogu biti više nego zasitno glavno jelo, razmislite o tome da knedle s marelicama danas poslužite kao desert

Kada smo nedavno uočili prve marelice na klupama na tržnici, znali smo da je napokon stiglo vrijeme najslađih slastica i omiljenog džema. No, prije nego što ih upakiramo u staklenke, marelice smo odlučili iskoristiti za pripremu omiljenih nam knedli.

OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI

Kako bi ispale baš kako treba, uvijek se vodimo jednostavnim trikovima. Najprije, kod miješenja tijesta pažnju obraćamo na vrijeme baratanja tijestom. Naime, kod pripreme krumpirovog tijesta, važno je upamtiti kako će dugotrajnim miješanjem tijesto postati sve žilavije i tvrđe stoga je dovoljno tek povezati sastojke u kompaktnu smjesu. Također, nemojte pretjerivati s brašnom, dodajte ga tek toliko da možete oblikovati kuglu, a zatim je pretvorite u dugačak valjak i podijelite na jednake dijelove.

image
Deposit Photos/

Kada je u pitanju punjenje, koristiti možete svježe voće i džemove. Dovoljna će biti polovica voćke po knedli ili pak žličica omiljenog džema. Nemojte pretjerivati kako biste na kraju uspjeli zatvoriti knedlu i kako se ona pri kuhanju ne bi otvarala.

Knedle kuhajte u vreloj vodi. Dodajte jednu po jednu i nemojte prenatrpati posudu kako biste knedlama dali dovoljno prostora da se skuhaju. Kada isplivaju na površinu, prebacite ih u tavu u kojoj ste na maslacu zapekli krušne mrvice sa šećerom, dobro ih uvaljajte u hrskavi posip i poslužite još tople. Ako želite, umjesto u krušne mrvice, knedle možete uvaljati i u mješavinu maka i šećera, baš kao što su to nekada radile naše bake. Dobra ideja bit će i mljeveni bademi.

image
Deposit Photos/

U slučaju da vam se postupak čini više nego kompliciranim, uvijek se možete okrenuti alternativi i isprobati jednostavne njoke s karameliziranim marelicama. Okusom će vas podsjetiti na djetinjstvo, a priprema će biti daleko jednostavnija.

HRSKAVI NJOKI S MARELICAMA

image
Lidija Lončarić/

RECEPT ZA KNEDLE

Trebat će vam:

500 g skuhanog krumpira

200 g oštrog brašna

50 g maslaca za tijesto

1 jaje

sol

5 marelica (ili više, po potrebi)

krušne mrvice

šećer

5 g maslaca za krušne mrvice

Priprema:

Krumpir skuhajte u kori, ogulite i propasirajte. Dodajte 50 g maslaca. Kad se malo ohladi, dodajte brašno i jaje, malo soli i zamijesite tijesto. Tijesto je dosta mekano pa ga nemojte valjati već samo napravite jednake kuglice tijesta koje zatim u ruci raširite, umetnite polovicu marelice i oblikujte okruglicu. Knedle kuhajte u slanoj kipućoj vodi cca 15 minuta. U tavi rastopite maslac i dodajte krušne mrvice, po želji se možete dodati i šećer. Kuhane knedle uvaljajte u krušne mrvice prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:52