DANAS ZA RUČAK

Kada ste posljednji put jeli šufnudle? Ovom dobrom starom receptu uvijek se volimo vratiti, a imamo i nekoliko dobrih savjeta

Plus, donosimo najvažnije savjete za pripremu i recept za šufnudle s gljivama i porilukom. Jefino, fino i zasitno!

Kada pomislimo na krumpirovo tijesto, najčešće nam napamet padaju njoki. Ali što je s dobrim starim šufnudlama? Prelistali smo našu virtualni kuharicu i naišli na jedan dobar, klasičan recept kojem se s vremena na vrijeme rado vraćamo, a ustupila nam ga je ekipa iz Gastronomada. Riječ je o finim, kremastim šufnudlama s porilukom i gljivama, koji su uvijek hit na stolu i najbolje je odmah napraviti duplu porciju, jer toliko brzo nestaju iz lonca.

image
Biljana Blivajs/cropix/

PRIJE RECEPTA, NEKOLIKO SAVJETA!

Kako bi vam šufnudle ispale baš kako treba, Pane i ekipa iz Gastronomada savjetuju da koristite krumpir koji je brašnast, s više škroba, po mogućnosti stariji jer nema visok udio vode. Ako ne znate kako ga prepoznati, najlakši način bit će odabrati krumpir s hrapavom korom. Što se, pak, tiče kuhanja, najjednostavnije je skuhati ga u kori. Kada omekša ogulite ga, pustite da se ohladi i tada krenite s procesom izrade tijesta.

image
Biljana Blivajs/cropix/

Miješenje je također važan korak. Kod klasičnog tijesta za kruh ili tjesteninu snažnijim pokretima miješamo i razrađujemo tijesto dok ne ‘razbijemo‘ gluten te dobijemo kompaktnu smjesu, što je kod pripreme krumpirova tijesta nepoželjno jer će biti tvrdo i žilavo. U ovom slučaju prikupljamo brašno i cijelu smjesu ‘tapšamo‘ te preokrećemo. Konačna smjesa mora biti prozračna i ne smije biti pretvrda.

image
Biljana Blivajs/cropix/

I na kraju - vrijeme kuhanja i čuvene priče da kad tijesto ispliva, da je kuhano - situacija je zapravo jako jednostavna! Kada šufnudle stavite u ključalu vodu i ona opet proključa, kuhajte ih još jednu minutu. I to je to, spremni ste za pripremu najfinijih šufnudli. Recept donosimo u nastavku.

KAKO SKUHATI ŠUFNUDLE S GLJIVAMA?

Najprije 1335 grama brašnastog krumpira u kori stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok ne omekša, procijedite i pustite da se malo ohladi. Nabodite ga na vilicu i ogulite mu koru. Protisnuti kroz pasirku ili prešu, može se naribati i na ribež u posudu. Dodajte 500 g oštrog brašna, prstohvat muškatnog oraščića i sol. Dodajte dva razmućena jaja. Postupno miješajte prstima dok smjesa ne postane glatka i nježna. Smjesa se ne smije lijepiti ni za zdjelu ni za podlogu. Ostavite tijesto da se odmori pet do deset minuta. Tijesto razvaljajte u duge valjke promjera 1-2 cm. Nožem ih izrežite na manje komade. Rukama formirajte oblik šufnudli. Kuhajte ih u ključatoj i posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Zatim 350 grama gljiva izrežite na veće komade. 150 g poriluka prerežite uzdužno, operite od zemlje i izrežite na krupnije polumjesece. Češnjak izrežite na listiće. Na ugrijanom maslacu, na srednje jakoj vatri, prepržite gljive da dobiju zlatnu boju, dodajte poriluk i sotirajte dok sve ne omekša (na pola). Dodajte timijan i češnjak pa sve podlijte s malo tekućine u kojoj su se kuhale šufnudle. Dodajte mascarpone i lagano pirjajte još pet minuta. Umiješajte šufnudle, provjerite okuse i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 06:28