NA PET RAZLIČITIH NAČINA

Osim klasičnih njoka s krumpirom, posebno volimo i brzinske varijante sa svježim sirom i batatom, imamo recepte

Donosimo pet recepata za pet različitih varijanti njoka koji su brzo gotovi, a sto puta bolji od kupovnih

Njoki su uvijek dobra opcija za ručak, što zbog toga što su jednostavni za pripremu, a što zbog toga što su zasitni i jeftini. Primjerice, od dva, tri krumpira, malo brašna, jaja i kakvog brzinskog umaka možete napraviti više nego bogat obrok za dvije gladne osobe. I svi će biti zadovoljni i siti.

Osim s krumpirom, njoke volimo raditi i s batatom, a kada nam se posebno žuri i u hladnjaku imamo nešto svježeg sira ili ricottu koju trebamo potrošiti, rado i njih ubacujemo u tijesto. Uz to, u ovo proljetno doba odličan odabir bit će i zeleni njoki s koprivom i medvjeđim lukom pa vam u nastavku ostavljamo recepte i za te varijante.

KLASIČNI NJOKI

Tražite li provjereni dobar recept za klasične njoke, stanite, jer pronašli ste ga. S nama su ga svojevremeno podijelili Ana i Pasquale Longobardi iz zagrebačke pizzerije Papavero i poveznicu na detaljne upute ostavljamo vam u nastavku.

SVE VAS ČEKA OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix

NJOKI BEZ KRUMPIRA, ALI SA SIROM

Njoke ili trgance možete napraviti i sa svježim sirom. Trebat će vam tek malo sira, brašno, žumanjak i sol od kojih ćete napraviti tijesto, a zatim ih poslužiti možete uz slaninu, malo vrhnja ili drugi jednostavan dodatak koji već imate u hladnjaku.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/

Također, osim od svježeg sira, meke i lagane njoke dobit ćete i od ricotte. Njih također volimo u jednostavnim umacima, poput onog na bazi rajčice. Ipak, dok čekamo prve, slasne i sočne primjerke, poslužiti može i konzerva kvalitetnih pelata.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/

NJOKI S BATATOM

Njoki s batatom još su jedan klasik kojem se volimo vraćati. Batat je brže kuhan od krumpira, a kada imamo dovoljno vremena, volimo ga termički obraditi i u pećnici. Uz brzinske njoke uvijek ide i neki isto takav umak, najčešće s gljivama, ponekad piletinom ili jednostavnim sezonskim povrćem koje pronađemo na tržnici.

RECEPT ZA NJOKE OD BATATA S GLJIVAMA

image
Lidija Lončarić/

ZELENI NJOKI

Zeleni njoki posebno lijepo izgledaju na tanjuru i dovoljni su, kako okusom tako i izgledom, već sami po sebi, tek kratko zapečeni na omiljenoj masnoći. A najbolje od svega, osim od lisnatog povrća kao što su blitva i špinat, napraviti ih možete i od besplatnog bilja koje ćete ubrati u šetnji dvorištem. Kopriva je svakako jedan od naših favorita.

NJOKI OD KOPRIVE PO RECEPTU ŽELJKE KLEMENČIĆ

Trebat će vam:

750 g krumpira
500 g listova mlade koprive
2 žumanjka
200 g oštrog brašna
1 žlica soli
malo ribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Krumpir skuhajte u ljusci i pustite da se malo prohladi. Za to vrijeme kratko blanširajte koprivu i ohladite je pod mlazom vodo da sačuvate intenzivnu zelenu boju. Dobro ocijedite pa ugrubo usitnite nožem. Prebacite u blender, dodajte žumanjke pa izmiksajte u glatku smjesu. Ogulite krumpir, zgnječite ga pasirkom. Dodajte mu zelenu kremu dok je još topao, ali ne vruć. Dodajte malo brašna pa lagano zamijesite. Brašno dodajte malo-pomalo dok nježno mijesite tijesto, kao kod svih drugih njoka. Tijesto podijelite u tri štruce. Svaku razvaljajte rukama tako da dobijete valjak malo deblji od prsta. Narežite na jastučiće i svaki još lagano pritisnite vilicom da se spljošte i dobiju dekorativni uzorak. Polovicu možete zamrznuti, a polovicu kuhajte odmah.

image
Berislava Picek/Cropix/

Ne zaboravite ni medvjeđi luk. Sezona mu je kratka pa je svakako pokušajte iskoristiti za pripremu što više jela. Ovi njoki jedno su od boljih koje nam pada napamet.

image
Tomislav Kristo/Cropix

NJOKI OD MEDVJEĐEG LUKA

Trebat će vam:
800 g starog bijelog krumpira
50 g maslaca
2 jaja
300 g oštrog brašna
50 g svježeg medvjeđeg luka

Priprema:
Krumpir ogulite, narežite na krupnije kocke (3 x 3 cm), stavite u lonac u hladnu vodu, posolite i kuhajte dok ne omekša. U drugom loncu zakuhajte vodu, posolite je i u njoj jednu minutu prokuhajte medvjeđi luk, a zatim ga prebacite u posudu s hladnom vodom. Ocijedite ga, dodajte mu rastopljeni maslac i jedno jaje pa sastojke štapnim mikserom pretvorite u glatku kremu. U veću posudu premjestite kuhani krumpir pa ga ručnim mikserom ili gnječilicom za krumpir razradite. Dodajte mu kremu od medvjeđeg luka te ručnim mikserom dobro pomiješajte. Vrući pire prebacite na pladanj, i to između dva papira za pečenje, razvucite ga u tanki sloj, pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom ga prebacite u hladnjak i ohladite na +4 °C. Ohlađeni pire premjestite u ovalnu posudu. Dodajte mu jedno jaje i 300 g brašna te nježno umijesite tijesto tako što ćete ga postupno rukom skupljati sa svih strana i time zamiješati sastojke. Nemojte grubo mijesiti jer će vam inače tijesto postati žilavo. Pustite da se tijesto odmori pet minuta na sobnoj temperaturi. Tijesto lopaticom izrežite na manje duguljaste komade. Dlanovima ih oblikujte u valjke promjera 1,5 cm. Lopaticom ih izrežite u valjuške od otprilike 2 cm dužine. Dlanovima od njih napravite kuglice te svaku od njih stavite na vilicu, prstom joj utisnite sredinu i okrenite tako da dobijete rebraste njoke. Složite njoke na pleh koji ste prvo obložili papirom za pečenje pa pobrašnili, ali tako da se ne dodiruju. Stavite ih u zamrzivač preko noći te ih potom idući dan premjestite u vrećicu za zamrzavanje ili plastičnu posudu. Čuvajte ih do tri mjeseca. Kad ste spremni za njihovu pripremu, njoke stavite u posoljenu kipuću vodu, a kad voda ponovno zakuha, kuhajte ih jednu minutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 15:21