VIDEO SERIJAL: DANAS NE KUHAMO!

Kada vam se ne kuha, ove rolice s povrćem i ribom bit će idealno rješenje. Priprema traje doslovno 10 minuta!

Ljeto traži jela koja su lagana, svježa i brzo gotova, a upravo takve su vijetnamske rolice, koje s lakoćom zamjenjuju kuhanje užitkom motanja

Kad temperature narastu, posljednje što želimo je stajati uz vrući štednjak. Srećom, vijetnamske rolice nude laganu, osvježavajuću alternativu klasičnim prženim proljetnim rolicama - bez kuhanja, bez ulja, i s puno prostora za kreativnost.

image
Berislava Picek/Cropix

Ove prozirne rolice od rižinog papira postale su pravi hit među ljubiteljima svježe, sezonske kuhinje i to s razlogom. Ljetna verzija proljetnih rolica su zapravo lagan zalogaj, stvoren za ljetne mjesece.

Iako dolaze iz tradicionalne vijetnamske kuhinje, receptura je itekako prilagodljiva: što god vam se nađe pri ruci - hrskavo povrće, začini, tofu, kozice, pa čak i komadići konzervirane ribe - sve se može zaviti u nježan omotač od rižinog papira.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Ne bojte se eksperimentirati, dodajte jestivo cvijeće za efektan vizualni dojam ili ubacite omiljeni izvor proteina za konkretniji zalogaj.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Klasični vijetnamski pristup uključuje posluživanje s aromatičnim umacima od kikirikija, limete, češnjaka i ribljeg umaka, no ako ste u žurbi, jednostavan sojin umak također će učiniti svoje.

RIBLJE LJETNE ROLICE

Trebat će vam:
rižin papir
3 svježe paprike
kupus
konzervirani fileti haringe
konzervirani fileti lososa
češnjak
svježi krastavac

Priprema:
Papriku, krastavac i kupus narežite na tanke, ujednačene trakice. Češnjak sitno nasjeckajte i dodajte ga u tekućinu iz konzerve s ribom. Svaki list rižinog papira nakratko namočite u hladnu vodu, dovoljno je 10–15 sekundi s obje strane dok ne omekša, ali ostane čvrst za rolanje. Na sredinu navlaženog rižinog papira položite trakice paprike, krastavca i kupusa, zatim komadiće haringe i lososa po želji. Dodajte kap-dvije tekućine s češnjakom za dodatni okus. Presavijte stranice papira prema unutra, zatim pažljivo zarolajte od dna prema vrhu, kao da radite mini burrito. Ponovite s preostalim sastojcima. Gotove rolice ostavite nekoliko minuta da se slegnu i stisnu. Poslužite ih uz klasični sojin umak, a po želji dodajte i listiće svježeg korijandera ili mentu za dodatnu aromu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 15:01