KUHAJ KAO CHEF

Kako glavicu kupusa i leću pretvoriti u baš dobar, a brz ručak usred tjedna? Prilično je jednostavno

Trebat će vam nekoliko sastojaka koje uglavnom uvijek imate kod kuće, malo volje i koncentracije da pratite recept chefice Ines Jurišić

Kada smo pet međimurskih chefova okupili u kuhinji Marka Palfija i zamolili ih da nam skuhaju jelo po svom guštu, ali ono koje ih istovremeno podsjeća na mjesto gdje su odrasli, a neki i danas žive, Ines Jurišić iz čakovečkog bistroa Beška pripremila nam je patku s heljdom, ali i još jedno jelo, koje je među svima okupljenima pokupilo pohvale. Riječ je o pečenom kupusu s lećom, ali na totalno drugačiji način od onog što vam je vjerojatno prvo palo napamet.

image
Vedran Peteh/Cropix

Ines je, naime, napravila humus od rajčice, za što je sada pravi čas, dok još ima rajčica, dodala je i pečeno zelje iz pećnice, za koje će vam trebati tek nekoliko sastojaka, zatim leću, a tu je i dressing od vlasca i oraha. Cijelo jelo bilo je bogato, aromatično i zasitno, sve na tanjuru imalo je smisla, a Ines je kod pripreme koristila tek nekoliko jednostavnih namirnica, što cijelu stvar čini još jednostavnijom za iskopirati kod kuće. Ako vam nisu pri ruci, neke od začina i dodatke poput čili papričice i ukiseljenog cvijeta medvjeđeg luka možete preskočiti ili ih zamijeniti drugima, jelo će ionako ispasti ukusno i kada ga napravite po svom guštu. Recept vas čeka u nastavku.

image
Vedran Peteh/Cropix

ZELJE S LEĆOM

HUMMUS OD RAJČICE:
250 g rajčice
3 češnja češnjaka
1 chilli papričica
maslinovo ulje
sol
papar
timijan
2 konzerve slanutka (ili 200 g suhog skuhati)
2 žlice tostiranog mljevenog sezama
sok od 1 limuna
1 dl mineralne ili manje, ovisno koliko su rajčice sočne
sol
papar
Priprema humusa:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Na pleh stavite papir za pečenje. Stavite opranu i osušenu rajčicu i glavicu češnjaka kojem ste odrezali vrh na pleh s papirom. Pokapajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i stavite grančice timijana i chilli. Sve skupa rukama pomiješajte te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na sat i pol te povremeno pomiješajte. Kad se rajčice malo ohlade, stavite ih u blender ili sjeckalicu sa slanutkom i ostalim sastojcima. Začinite solju i paprom po vlastitom ukusu.

PEČENO ZELJE:
2 manje glavice mladog zelja
papar
sol
maslinovo ulje
Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Zelje prerežite na 4 dijela. Posolite, popaprite i pecite sat i 15 minuta.
LEĆA:
200 g leće
voda
sol
jabučni ocat
maslinovo ulje
Priprema:
Leću skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite te začinite maslinovim uljem, jabučnim octom i soli.
DRESSING OD VLASCA I ORAHA:
20 g vlasca
5 g lista peršina
20 g oraha
1 žlica gorušice
sok od pola limuna
40 ml maslinovog ulja
sol
papar
1 žličica šećera
Priprema:
Vlasac sitno narežite i nasjeckajte peršin. Orah usitnite u sjeckalici ili nožem te pomiješajte sve sastojke u jednoj posudici.

ZA SERVIRANJE:
cvijet vlasca
ukiseljeni cvijet medvjeđeg luka
Priprema:
Na dno tanjure rasporedite humus, na njega rasporedite tri žlice začinjene leće, a na leću stavite pečeno zelje. Preko zelja prelijte žlicom dresing te završite s listićima začinskog bilja. Ja sam koristila cvijet vlasca, ukiseljeni cvijet medvjeđeg luka i bilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 09:21