Kada smo pet međimurskih chefova okupili u kuhinji Marka Palfija i zamolili ih da nam skuhaju jelo po svom guštu, ali ono koje ih istovremeno podsjeća na mjesto gdje su odrasli, a neki i danas žive, Ines Jurišić iz čakovečkog bistroa Beška pripremila nam je patku s heljdom, ali i još jedno jelo, koje je među svima okupljenima pokupilo pohvale. Riječ je o pečenom kupusu s lećom, ali na totalno drugačiji način od onog što vam je vjerojatno prvo palo napamet.
Ines je, naime, napravila humus od rajčice, za što je sada pravi čas, dok još ima rajčica, dodala je i pečeno zelje iz pećnice, za koje će vam trebati tek nekoliko sastojaka, zatim leću, a tu je i dressing od vlasca i oraha. Cijelo jelo bilo je bogato, aromatično i zasitno, sve na tanjuru imalo je smisla, a Ines je kod pripreme koristila tek nekoliko jednostavnih namirnica, što cijelu stvar čini još jednostavnijom za iskopirati kod kuće. Ako vam nisu pri ruci, neke od začina i dodatke poput čili papričice i ukiseljenog cvijeta medvjeđeg luka možete preskočiti ili ih zamijeniti drugima, jelo će ionako ispasti ukusno i kada ga napravite po svom guštu. Recept vas čeka u nastavku.
ZELJE S LEĆOM
HUMMUS OD RAJČICE:
250 g rajčice
3 češnja češnjaka
1 chilli papričica
maslinovo ulje
sol
papar
timijan
2 konzerve slanutka (ili 200 g suhog skuhati)
2 žlice tostiranog mljevenog sezama
sok od 1 limuna
1 dl mineralne ili manje, ovisno koliko su rajčice sočne
sol
papar
Priprema humusa:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Na pleh stavite papir za pečenje. Stavite opranu i osušenu rajčicu i glavicu češnjaka kojem ste odrezali vrh na pleh s papirom. Pokapajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i stavite grančice timijana i chilli. Sve skupa rukama pomiješajte te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na sat i pol te povremeno pomiješajte. Kad se rajčice malo ohlade, stavite ih u blender ili sjeckalicu sa slanutkom i ostalim sastojcima. Začinite solju i paprom po vlastitom ukusu.
PEČENO ZELJE:
2 manje glavice mladog zelja
papar
sol
maslinovo ulje
Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Zelje prerežite na 4 dijela. Posolite, popaprite i pecite sat i 15 minuta.
LEĆA:
200 g leće
voda
sol
jabučni ocat
maslinovo ulje
Priprema:
Leću skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite te začinite maslinovim uljem, jabučnim octom i soli.
DRESSING OD VLASCA I ORAHA:
20 g vlasca
5 g lista peršina
20 g oraha
1 žlica gorušice
sok od pola limuna
40 ml maslinovog ulja
sol
papar
1 žličica šećera
Priprema:
Vlasac sitno narežite i nasjeckajte peršin. Orah usitnite u sjeckalici ili nožem te pomiješajte sve sastojke u jednoj posudici.
ZA SERVIRANJE:
cvijet vlasca
ukiseljeni cvijet medvjeđeg luka
Priprema:
Na dno tanjure rasporedite humus, na njega rasporedite tri žlice začinjene leće, a na leću stavite pečeno zelje. Preko zelja prelijte žlicom dresing te završite s listićima začinskog bilja. Ja sam koristila cvijet vlasca, ukiseljeni cvijet medvjeđeg luka i bilje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....