Kako napraviti pravi talijanski risotto?

Receptura Gianfranca Crepaldija za savršen risotto u jesenskim tonovima!

Foto: Julio Frangen

Gost kuhar Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine izvornih talijanskih proizvoda na zagrebačkom Dolcu “Sapori“ predstavio nam je talijansku rižu Carnaroli s kojom je pripremio dva risotta s okusima jeseni. On je koristio posebnu sortu buče (la zucca Chiogia), dok je okus intenzivirao dobrim komadom gorgonzole!

  • 600 g bundeve zucca di Chioggia (ili hokaido bundeve)
  • 120 g crvenog luka
  • temeljac od povrća
  • 250 g carnoli riže
  • bijelo vino ili prosecco (1-2dcl)
  • 100 g gorgonzole
  • 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano

Priprema

Bundevu očistite i narežite na kockice. Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom – grana padana ili parmiggiano reggiano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:09