MALI VODIČ

Kako ove godine kuhamo šalšu? Volimo klasiku, ali rado se vraćamo i ovim varijantama, jednostavnije su i još slađe

Donosimo tri provjerena recepata za ne tako klasičnu šalšu!

Pred sam kraj kolovoza, kada smo se nauživali sočnih, svježih rajčica, vrijeme je da ih upakiramo u teglice. Pripremili smo vam, stoga, vodič s nekoliko provjereno dobrih, ali ne tako klasičnih recepata i načina pripreme, a na vama je da odaberete onaj koji vam odgovara najviše, nabavite poveću količinu omiljenih ljetnih plodova i bacite se na kuhanje (ili pečenje).

Upamtite, kakvu god šalšu kuhali, najvažnije je da je rajčica koju koristite zrela i slatka. Želite li dublji, bogatiji okus, rajčicu možete kuhati s kožom i košticama, ali ako smatrate da će vam kožica smetati kasnije pri konzumaciji šalše, plodove kratko blanširajte pa kožu skinite.
Također, za klasičnu šalšu treba vremena, otprilike dva do tri sata na 10 kilograma rajčice, pa svakako budite sigurni da ga imate dovoljno prije nego se u sam proces upustite.

image
Marko Miscevic/cropix/

Na našoj listi top recepata nalazi se onaj za šporku šalšu. Ako do sada niste čuli ovaj izraz, najjednostavnije objašnjenje bit će da se fina šalša radi bez kože od rajčice, dok je šporka ona kod pripreme koje se rajčica u većim komadima u lonac ubacuje s kožom. Neki šporkom šalšom nazivaju još i umak u koji se, osim rajčica, ubacuju i paprike, tikvica i patlidžan, ali danas govorimo o klasičnoj šalši, pa vam takav recept ostavljamo i u nastavku.

SVE O ŠPORKOJ ŠALŠI ČEKA VAS OVDJE

image
Marko Miscevic/cropix/

A što kažete na šalšu od cherry rajčica? Bit će još slađa, bogatija, a neće vam oduzeti previše vremena, kako se to na prvu može učiniti. Ipak, dobro je dodati, ova varijanta bolja je opcija ako ćete šalšu koristiti i poslužiti odmah, uz tjesteninu ili neki drugi dodatak. Recept Nenada Kralja za brzu šalšu od najslađih malih rajčica ostavljamo u nastavku.

ŠALŠA OD CHERRY RAJČICA

Trebat će vam:
1 kg cherry rajčice
4 češnja češnjaka
3 grančice svježe majčine dušice
1 dcl ekstra djevičanskog maslinova ulja
4 jušne žlice ricotte
sol, papar

Priprema:
Rajčice prepolovite, češnjak prignječite nožem (ostavite ga u tom obliku). Na vrućem ekstra djevičanskom maslinovom ulju stavite pržiti cherry rajčice, povremeno ih preokrenite. Kada se rajčica zaprži i pusti sok, dodati češnjak i kratko ga zapržiti, posolite i popaprite i dodajte majčinu dušicu. Na laganoj vatri pirjajte još pet-šest minuta. Malo poškropite maslinovim uljem i stavite na tjesteninu uz komadiće ricotte.

image
Marko Miscevic/cropix/

Na kraju, tu je i šalša iz pećnice po receptu Nastasje Chiare Petrić, kojoj se rado vraćamo svake godine, jer je priprema daleko jednostavnija od klasične i odlična je opcija za pripremu veće količine. Plus, posebno volimo okus pečene rajčice i teško odolijevamo da svu pripremljenu šalšu ne potrošimo odmah.

image
Mario Delić/

ŠALŠA IZ PEĆNICE NASTASJE CHIARE PETRIĆ

Trebat će vam:
4-5 velikih zrelih rajčica
2 crvena luka ili luka srebrenca
5-6 režnja češnjaka
1 stručak svježeg bosiljka
1 žlica cvijeta soli
pola žlice svježe mljevenog papra
1 puna žlica Demerara smeđeg šećera
maslinovo ulje
Priprema:
Rajčice operite i očistite od zelenog dijela stabljike. Zatim ih narežite na kockice veličine oko 2 centimetra i premjestite na pleh obložen papirom za pečenje. Luk očistite i narežite na malo manju veličinu nego što ste izrezali rajčice i stavite ga na pleh. Češnjak u kori zdrobite čašom ili bocom, bosiljak natrgajte i dodajte ostatku. Sve skupa začinite solju, paprom i šećerom te prelijte s malo maslinova ulja. Promiješajte sastojke i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva prvih pola sata te povisite na 220 stupnjeva i pecite još desetak minuta dok ne ispari višak tekućine.

Umak je gotov kad je tekućina isparila, a on postao gust. Izvadite pleh i stražnjom stranom žlice lagano zgnječite sve sastojke. Prethodno ste češnjaku odstranili ljusku. Topli umak promiješajte sa svježe kuhanom tjesteninom, a višak zamrznite ili sačuvajte u staklenci za kasnije.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 20:04