Ideje za Uskrs

Ključan sastojak slanih jela dodali smo u četiri deserta, rezultat nas je raspametio! Dajte mu šansu

 Shutterstock
Bilo da ga koristimo kao dodatak salatama, konzumiramo samog uz komad kruha ili sira, gotovo da nema jela u kojem ‘tekuće zlato‘ nije dobrodošlo

Maslinovo ulje svestrana je namirnica i jedan od krucijalnih temelja na kojima se gradila gastronomija naših, kao i brojnih drugih mediteranskih krajeva. Kroz povijest se ono koristilo ne samo kao dodatak jelu, već i kao lijek. Rimljani su ga pili kao sredstvo protiv bolova, što je zapravo bio učinak sastojka polifenola, a maslinovo ulje pozitivno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila te sadrži vitamine E i K koji su bitni za kosti i kožu.

Zbog svega toga, ne čudi da ova namirnica inspirira već tisućama godina. Bilo da ga koristimo kao dodatak salatama, konzumiramo samog uz komad kruha ili sira ili pak koristimo za kuhanje, gotovo da nema jela u kojem ‘tekuće zlato‘ nije dobrodošlo. I baš onda kad mislimo da nas ovaj sastojak ne može iznenaditi, on pokaže još jedno svoje lice. Ovog smo puta ususret blagdanima odlučili istražiti kako ovo ulje funkcionira u desertima, a odgovor je pomalo neočekivan – više nego odlično.

U to smo se uvjerili kroz četiri vrhunska recepta u kojima je upravo maslinovo ulje jedan od glavnih sastojaka, a u njima smo koristili vrhunsko ulje iz OI Istria iz Agrolagune. Istra je ponovno, šestu godinu za redom, proglašena najjačom maslinarskom regijom na svijetu, a Agrolaguna upravo tamo ima zasađeno 65 tisuća stabala maslina.

image
Ana Knežević

U proizvodnji maslinovih ulja danas su apsolutni trend sortna maslinova ulja. Poput vina, i ulje se može proizvesti kao monosortno ili kao kupaža više sorti, a Agrolaguna u ponudi ima cijeli niz sorti. Stoga, uz slastice koje smo napravili koristeći njihovo ulje preporučujemo i komplementarnu istarsku kapljicu, s posebnim naglaskom na Malvaziju Istarsku Festigia koja dolazi u cijelom rasponu okusa nastalih različitim tehnikama obrade grožđa.

image
Ana Knežević

Da gastro iskustvo ovoga Uskrsa bude potpuno, tu je i sir Špin, koji se proizvodi u sirani u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara, na prostoru gdje postoje materijalni tragovi tisućljetne tradicije uzgoja ovaca. Prošle je godine upravo Špin sir na International Cheese & Dairy Awards drugu godinu za redom u Velikoj Britaniji proglašen najboljim ovčjim sirom na svijetu. Tamo se proizvode različite vrste sira, no uz desert najbolje funkcionira ovčji, a hrabrijim i vještijim kuharima preporučujemo da u odabrane recepte integriraju i ovčju skutu.

image
Ana Knežević

SUHI KOLAČ S MASLINOVIM ULJEM I GROŽĐEM

Trebat će vam:

6 jaja
200 g šećera
1 korica 1 limuna
1 burbon vanilin šećer
250 ml Agrolaguna maslinova ulja
400 g brašna
16 g praška za pecivo
1 kg grožđa

image
Ana Knežević

Priprema:

Mikserom tucite jaja sa šećerom pa im zatim rukom miješajući dodajte koricu limuna, vanilin šećer, maslinovo ulje, brašno i prašak za pecivo. Dodajte bobice grožđa, a dio bobica pospite po vrhu kolača. Obložite kalup promjera 24 cm papirom za pečenje pa u njega ulijte tijesto. Pecite otprilike jedan sat na 180°C. Provjerite je li sredina pečena. Po potrebi pecite i do 1sat i 15 min.

image
Shutterstock

KOLAČ OD MARELICA, BADEMA I MASLINOVA ULJA

Trebat će vam:

175 g šećera
230 ml mlijeka
naribana korica 1 limuna
mahuna vanilije
100 ml Agrolaguna maslinova ulja (ekstra djevičansko)
2 jaja
190 g brašna
25 g mljevenih badema
malo maslaca
1,5 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
prstohvat soli
5-6 marelica

image
Shutterstock

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Stranice kalupa za kolače od 23 cm premažite maslacem i pospite s malo brašna pa na dno stavite papir za pečenje.

U lonac stavite šećer, mlijeko, naribanu koricu limuna i sadržaj mahune vanilije te sve zagrijte na laganoj vatri uz često miješanje kako bi se šećer otopio. Pripazite, mješavina ne smije proključati. Maknite s vatre, pokrijte i stavite sa strane oko 15 minuta da se ohladi.

U velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Umiješajte mljevene bademe. Dodajte maslinovo ulje, jaja koja ste prethodno lagano izmiješali te ohlađenu mješavinu mlijeka te nježno pomiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Izlijte smjesu u kalup i rasporedite četvrtine marelica po vrhu. Pecite kolač 30-35 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Čačkalicom provjerite je li sredina kolača pečena. Izvadite da se desetak minuta hladi prije nego što uklonite stranice kalupa i ostavite kolač da se ohladi do kraja.

KOLAČ OD MASLINOVA ULJA, LIMUNA I RUŽMARINA

Trebat će vam:

korica i sok 2 limuna
200 g šećera
120 ml jogurta
3 jaja, malo istučena
150 ml Agrolaguna maslinovog ulja
220 g brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 - 3 žličice sitno sjeckanog svježeg ružmarina

image
Shutterstock

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup papirom za pečenje. Naribanu koricu limuna prstima utrljajte u šećer tako da šećer poprimi aromu limuna.

Pomiješajte limunov sok, jogurt, jaja i maslinovo ulje. U drugoj posudi pomiješajte preostale sastojke pa ih lagano miješajući dodajte u mješavinu tekućih sastojaka. Pecite 45-50 min, dok ne porumeni.

Provjerite čačkalicom ili metalnim nožem je li gotovo – ako zabodena čačkalica ili nož na sebi nemaju tragova smjese, kolač je pečen.

TORTA S MASLINOVIM ULJEM I NARANČOM (ILI SEZONSKIM VOĆEM)

Trebat će vam:

250 ml Agrolaguna maslinova ulja (ekstra djevičanskog)
3 jaja
5 žumanjaka
100 g glatkog brašna
2 čajne žlice praška za pecivo
100 g griza od pira (ako nemate stavite pšenični griz)
210 g šećera
50 ml Grand Marniera ili nešto slično
prstohvat soli

Za glazuru:

3 - 4 jušne žlice pekmeza od naranče ili sezonskog voća
2 - 3 jušne žlice tostiranih listića badema
2 jušne žlice maslaca
5 jušnih žlica šećera
2 jušne žlice limunova soka
3 jušne žlice mlijeka

image
Shutterstock

Priprema:

U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, griz, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli mikserom miješajte jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne posvijetli. Zatim lagano miješajući umiješajte brašno s grizom te na kraju mješavinu maslinova ulja i likera.

Okrugli kalup za torte (promjera 24 ili 26 cm) obložite masnim papirom, ulijte smjesu za tortu i pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva. Kolač premažite pekmezom i pospite tostiranim listićima badema. Maslac rastopite u zdjeli na laganoj vatri a zatim ga stavite na stranu. Šećer pomiješajte s toplim mlijekom, a kad se potpuno rastopi ulijte maslac pa sve pomiješajte. Ostavite smjesu da se postepeno hladi, a kad postane gušća umiješajte limunov sok pa prelijte po torti.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Agrolagune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 12:18