Želite probati

Kompot, džem, liker..., ovih pet recepata s višnjama ponavljamo svake sezone

 Victoria Kotlyarchuk /Getty Images
Stabla višanja već se crvene pod sočnim plodovima, a to samo znači da je došlo vrijeme da napravimo zimnicu od voća koje većina voli
Stabla višanja već se crvene pod sočnim plodovima, a to samo znači da je došlo vrijeme da napravimo zimnicu od voća koje većina voli

Već su počele dozrijevati prve višnje, a to samo znači da se već radujemo pripremi zimnice po provjerenim receptima. Ako ste i vi jedni od onih kojima su višnje omiljeno voće u ovo doba, a volite ih i sačuvati za ostatak godine kada ih ne možete pronaći svježe, naši recepti za kompot, slatko od višanja, džem, liker i višnje u šećeru mogli bi vam biti više nego korisni. Svi vas čekaju u nastavku, provjereni su i preostaje vam još samo nabaviti svježe, slatke plodove i baciti se na posao. Vjerujte, nećete požaliti...

image
Zbynek Pospisil/Getty Images/istockphoto

KOMPOT OD VIŠANJA
Trebat će vam:
1 l soka (od 3 kg višanja)
1 kg šećera
¼ l vode

Višnje izgnječite i pustite ih da vriju nekoliko dana, pa zatim procijedite sok kroz čistu gazu. Šećer ukuhajte s vodom, dolijte mu sok i oberite pjenu za vrijeme kuhanja. Kad se pjena više ne skuplja na površini, sok je dovoljno kuhan, pa ga možete sipati u sterilizirane staklene boce. Kad ih napunite, lagano ih zatvorite da sok može "disati", a tek nakon nekoliko dana, zatvorite ih do kraja.

image
Galina Mazenko /Getty Images

SLATKO OD VIŠANJA
Trebat će vam:
½ kg višanja, očišćenih
1 kg šećera
¼ vode

Višnje operite pa im izvadite koštice. Pri vađenju koštica pazite da ne izgnječite previše višnje. Šećer ukuhajte s vodom i pobirite pjenu sve dok sirup ne postane dovoljno gust. Potom u njega dodajte višnje i kuhajte dok ne postanu mekane. kad se višnje u sirupu ohlade, ulijte ih u sterilizirane staklenke i čvrsto zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

image
Handmadepictures/Getty Images

DŽEM OD VIŠANJA
Trebat će vam:
1 kg višanja
90 dkg šećera

Višnje očistite i slažite u redovima u veliki lonac tako da prvo složite red višanja, potom red šećera, pa opet red višanja i red šećera, i tako sve dok ne potrošite sve sastojke. Lonac pokrijte poklopcem, kuhinjskom krpom, folijom ili dovoljno velikom daskom i ostavite preko noći. Sutradan lonac stavite na štednjak i gusto ukuhajte višnje. Vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke, čvrsto zatvorite, okrenite na stranu poklopca, pokrijte stolnjakom i pustite da se ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

image
Varbenov/Getty Images

VIŠNJE U ŠEĆERU
Trebat će vam:
2 kg višanja
1 kg šećera
4 dl vode

Višnje operite i izvadite im koštice. Stavite ih u široku aluminijsku ili staklenu zdjelu s poklopcem. Šećer i vodu kuhajte, pjenu oberite, a kad tekućina ostane čista, zalijte očišćene višnje. Ostavite da odstoji dva dana poklopljeno. Treći dan u lonac odlijte tekućinu i opet je pustite da zavrije, pa još vrućom tekućinom ponovno zalijte višnje. Prelijte u sterilizirane staklene boce, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

image
Alicjane/Getty Images/istockphoto

LIKER OD VIŠANJA
Trebat će vam:
1½ kg višanja
¾ kg šećera
½ l vode
½ l alkohola
1 štapić vanilije
Višnje očistite, dobro operite i stavite u čistu i steriliziranu staklenku veće zapremnine. Šećer skuhajte i proćistite od pjene, pa ga kad se prohladi ulijte na višnje, dodajte vaniliju i alkoho a vrh staklente prekrijte čistom krpom i zavežite konopcem. Ostavite na toplom, pa nakon tri do četiri tjedna sadržaj procijedite, ulijte u sterilizirane boce, čvrsto zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 22:39