TEST - POLOŽEN!

Konačno sam pronašla savršenu grickalicu, a dip od običnog sirnog namaza je obavezan!

 Lidija Lončarić
Osim o novim borama, ovih dana razmišljam i o tome što poslužiti gostima za okrugli rođendan

Bliži mi se okrugli rođendan i sve o čemu posljednjih mjesec dana razmišljam, osim o tome koliko sam naglo ostarjela, je organizacija slavlja. Popis pića napravila sam odavno, dok se oko hrane svakih nekoliko dana ponovno predomišljam. Hoću li imati vremena mijesiti kiflice i focacciu ili da kupim već gotove? Trebam li skuhati nešto konkretno? Hoće li ljudi uopće doći gladni ili samo žedni? Trenutačno sam u fazi kada gostima želim ponuditi samo grickalice uz nekoliko različitih dipova i pustiti ih da uživaju bez puno brige hoće li im u najnezgodnijem trenutku nešto kapnuti na košulju ili haljinu. Tako sam došla i do današnjeg recepta. Umak sličan ovom, po receptu Molly Baz iz kuharice "Cook This Book", radila sam nedavno za jedno druženje i odlično je prošao pa sam ga odlučila ponoviti u nešto jednostavnijoj varijanti. Špinat i sir nepogrešiva su kombinacija, a ja sam im dodala još nekoliko jednostavnih sastojaka i napravila umak koji je, čak i u ovoj testnoj fazi, nestao brže nego što sam očekivala. Posebnost ovom dipu daje pečeni češnjak, pripremu kojeg svakako preporučujem čak i ako ste mislili preskočiti ovaj dip. Takav češnjak nije intenzivan, ali će svakom jelu dati novu dimenziju. Ubaciti ga možete u domaću majonezu, dodati rižotu ili tjestenini ili ga namazati na tostirani kruh.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

Krekeri su ovdje trebali biti tek sporedni dodatak, no ispali su više nego dobro pa u nastavku ostavljam recept i za njih. Koristiti možete sjemenke i orašaste plodove po želji, a ubacujete li u smjesu lan, obavezno ga najprije sameljite ili ostavite u vodi barem pola sata, dobro ocijedite pa dodajte ostatku sastojaka. Priprema dipa i krekera ne oduzima više od sat vremena, što znači da je ovaj recept prošao test za rođendansko slavlje. Sada mi preostaje još samo briga oko onih novih sitnih bora oko očiju koje dolaze s tim velikim, okruglim rođendanom.

Dip od sirnog namaza i krekeri sa sjemenkama

Za dip:

200 g sirnog namaza

1 šaka svježeg špinata

2 žlice kiselog vrhnja

1 žlica parmezana ili drugog tvrdog ribanog sira

1 glavica češnjaka

maslinovo ulje

sol i papar

Za krekere:

200 g sjemenki (suncokret, buča, sezam...)

50 g mljevenog badema, lješnjaka ili drugih orašastih plodova

2 bjelanjka

sol

Najprije miksajte bjelanjke sa soli dok ne dobijete snijeg. U bjelanjke umiješajte sjemenke i orašaste plodove i dodajte još soli po potrebi. Smjesu rasporedite po papiru za pečenje, prekrijte drugim papirom pa valjkom razvaljajte što tanje. Prebacite u posudu za pečenje, napravite uzorak ili ostavite kako je i pecite na 160 stupnjeva 15 minuta, a zatim još 15 minuta na 100 stupnjeva. Pustite da se ohladi pa potrgajte na manje komade. Glavici češnjaka odrežite vrh, posolite i nakapajte maslinovim uljem. Umotajte u foliju i pecite oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Špinat očistite i pirjajte ga na malo maslinova ulja dok ne povene. Izvadite ga iz tave i dodajte sirni namaz. Kuhajte na laganoj vatri dok se u potpunosti ne otopi. Dodajte sol i papar, zatim pečeni češnjak koji ste istisnuli iz opne, špinat i ribani sir. Na kraju dodajte žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Dobro promiješajte i prebacite u tanjur ili zdjelicu. Pokapajte maslinovim uljem i pospite sjeckanim mladim lukom i začinskim biljem po želji. Dodati možete i malo limunove korice. Poslužite s krekerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:12