TINGUL OD KOKOŠE

Konoba Planjak mjesto je gdje se Korčulani okupljaju na marendi i druženju preko 80 godina

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Naš suradnik Zoran Šimunić Šime nabavio je recept za tingul od kokoše iz kultne konobe na Korčuli

1 cijela kokoš
3-4 kapule
3 režnja češnjaka
300 g pelata
100 ml crnog suhog vina
6 suhih šljiva
50 ml prošeka
2 lista lovora
sol, papar

Za palentu:

300 g palente
3 režnja češnjaka
1 svežanj peršina
100 ml maslinova ulja • 700 ml vode Kokoš izrežite na srednje komade te začinite sa soli i paprom. U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje i zapecite dobro sve komade kokoši dok ne dobiju zlatnu boju. Na tom ulju pro - pirjajte luk, potom češnjak i dodajte šljive. Kada sve omekša, vratite meso, podlijte vinom i prošekom i kuhajte na lagano, kako bi rekli u Planjaku: na komod. Dok se kokoš kuha, pripremite palentu. Usitnite češnjak i list peršina. U dubljoj posudi zagrijte ulje i lagano propirjajte češnjak i peršin. Dodajte vodu i, kada provrije, uspite palentu i miješajte dok se ne zgusne. Uskladite okuse soli i paprom. Gotovu palentu ohladite, narežite na veće kocke i poslužite s tingulom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2022 10:17