TOP OSVJEŽENJE

Krastavac salatu napravili smo u 5 različitih varijanti i ne možemo odlučiti koja je bolja, evo recepata

 Alexbai/Getty Images
Krastavac salata ne mora biti dosadna, napravite je u kremastoj ili azijskoj varijanti, s voćem ili uz kruh sa sjemenkama

Umjesto klasične kombinacije octa, ulja, soli i papra, razmislite o tome da salatu od krastavaca za današnji ručak ili vikend okupljanje oko vruće rešetke napravite na malo drugačiji način. Od kremaste salate koju možete poslužiti i umjesto priloga, do azijske varijante koja će vas iznenaditi okusom, izdvojili smo nekoliko favorita koji bi vam se mogli svidjeti i kojima biste se vratiti mogli i češće.

U slučaju da krastavac režete na tanke ploške ili ribate, uvijek će biti dobro naprije ga posoliti, pustiti da odstoji 20-ak minuta, a zatim dobro ocijediti. Na taj način odstranit ćete višak tekućine koji bi kasnije, kada salata odstoji, mogao pokvariti vaše jelo.

KRASTAVCI VOLE POVRĆE, ALI I VOĆE

Osim uz kiselinu kao što je limunov sok ili ocat, krastavci jako vole kremaste dodatke kao što su grčki ili čvrsti jogurt, kiselo vrhnje i kefir, a dodati im možete i druge mliječne proizvode poput, primjerice, feta sira.

KREMASTA SALATA S KRASTAVCIMA

image
Berislava Picek/Cropix/

KREMASTA SALATA S KRASTAVCIMA, ROTKVICAMA I UKISELJENIM LUKOM

image
Biljana Blivajs/Cropix

Kada već u zdjelu ubacujete fetu, razmislite i o kakvom slatkastom dodatku, primjerice lubenici, koja će biti dobar kontrast i salati će istovremeno dati dodatnu dozu osvježenja. Od voća, dobar par krastavcima bit će i breskve, nektarina, pa čak i ananas.

Osim toga, dodati uvijek možete i drugo povrće, poput sjeckanih rajčica, mladog, ljubičastog ili ukiseljenog luka, tikvice (svježe ili obrađene), avokado, zatim masline, rotkvicu i komorač, slanutak i kukuruz.

SALATA OD KRASTAVACA I LUBENICE

image
Marko Miscevic/Cropix/

A KOJE ZAČINE KORISTITI?

Od začina, krastavci jako vole kopar, ali i mentu, korijander te vlasac pa svakako razmislite da ih dodate u svoje ljetne salate. Kopar i mentu možete kombinirati s češnjakom, limunovim sokom i maslinovim uljem pa napraviti svoju varijanti tzatziki umaka, koji možete poslužiti uz meso, povrće ili ribu, ali i kao dip uz krekere.

KRASTAVCI S TZATZIKIJEM I KRUHOM SA SJEMENKAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

SALATE KAKVE JOŠ NISTE PROBALI

Jedna od zanimljivih krastavac salata koje smo imali prilike isprobati bila je i tajlandska salata s kikirikijem, limetom, mrkvom, rajčicama i mahunama. Recept je s nama podijelila Saralee Madnui iz Saralee‘s Thai Street Food.

TAJLANDSKA SALATA OD KRASTAVACA

image
Biljana Blivajs/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:00