LJETNI ZALOGAJI

Kremasti namaz od maslina i fete odlična je ideja za druženja s ekipom ili brzi doručak, evo kako ga radimo

Spoj slanih maslina, slane fete i malo limuna stvara namaz kojem je teško odoljeti, a idealan je ljetna druženja i brze zalogaje

Ljeto zove na lagane i ukusne zalogaje, one koje možemo ponjeti na plažu. Mediteranski namaz posebno će voljeti ljubitelji masilna - slana feta, svilenkasti krem sir i svježa limunova nota savršeno se stapaju s pečenom paprikom i aromatičnim začinima te čine dip koji ćemo rado ponavljati u vruće ljetne dane.

Namaz od maslina

Trebat će vam:
200 g zelenih maslina (bez koštica)
150 g fete (natrgane)
100 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
naribana korica 1 limuna
sok ½ limuna

image
Stitchik/Getty Images/istockphoto

Dodaci
1 pečena crvena paprika (nasjeckana)
1 žličica sušenog origana
½ žličice pahuljica čilija (po želji)
svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Za posluživanje (po želji):
2 cijele zelene masline
maslinovo ulje za preljev

Priprema:
U sjeckalici pomiješajte masline, fetu, krem sir, maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu i sok. Miksajte dok ne dobijete glatku, ali još uvijek lagano zrnatu teksturu. Dodajte pečenu papriku, origano, čili i papar. Miksajte još 2 do 3 puta, tek toliko da se sve sjedini, ali da ostanu vidljivi komadići. Prebacite namaz u zdjelicu ili staklenku. Po vrhu nakapajte malo maslinova ulja i dodajte cijele masline. Ohladite najmanje 30 minuta kako bi se okusi proželi.

image
Mizina/Getty Images

Trikovi za bolji okus:
Koristite konzervirane pečene paprike ako već morate zbog praktičnosti, no svježe pečene daju dublji okus, a za vegansku verziju, zamijenite fetu i krem sir biljnim alternativama. Namaz je izvrstan i kao dodatak sendviču ili tjestenini. Jako je važna kvaliteta maslina - birajte mesnate, aromatične sorte te izbjegavajte masline iz konzerve ako možete. Osim toga ne pretjerujte s miksanjem te pazite na sol - feta i masline su već slane, tako da kušajte prije nego što dodatno začinite. Za još kremastiju teksturu dodajte još malo krem sira ili žlicu grčkog jogurta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 01:44