Ljeto zove na lagane i ukusne zalogaje, one koje možemo ponjeti na plažu. Mediteranski namaz posebno će voljeti ljubitelji masilna - slana feta, svilenkasti krem sir i svježa limunova nota savršeno se stapaju s pečenom paprikom i aromatičnim začinima te čine dip koji ćemo rado ponavljati u vruće ljetne dane.
Namaz od maslina
Trebat će vam:
200 g zelenih maslina (bez koštica)
150 g fete (natrgane)
100 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
naribana korica 1 limuna
sok ½ limuna
Dodaci
1 pečena crvena paprika (nasjeckana)
1 žličica sušenog origana
½ žličice pahuljica čilija (po želji)
svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Za posluživanje (po želji):
2 cijele zelene masline
maslinovo ulje za preljev
Priprema:
U sjeckalici pomiješajte masline, fetu, krem sir, maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu i sok. Miksajte dok ne dobijete glatku, ali još uvijek lagano zrnatu teksturu. Dodajte pečenu papriku, origano, čili i papar. Miksajte još 2 do 3 puta, tek toliko da se sve sjedini, ali da ostanu vidljivi komadići. Prebacite namaz u zdjelicu ili staklenku. Po vrhu nakapajte malo maslinova ulja i dodajte cijele masline. Ohladite najmanje 30 minuta kako bi se okusi proželi.
Trikovi za bolji okus:
Koristite konzervirane pečene paprike ako već morate zbog praktičnosti, no svježe pečene daju dublji okus, a za vegansku verziju, zamijenite fetu i krem sir biljnim alternativama. Namaz je izvrstan i kao dodatak sendviču ili tjestenini. Jako je važna kvaliteta maslina - birajte mesnate, aromatične sorte te izbjegavajte masline iz konzerve ako možete. Osim toga ne pretjerujte s miksanjem te pazite na sol - feta i masline su već slane, tako da kušajte prije nego što dodatno začinite. Za još kremastiju teksturu dodajte još malo krem sira ili žlicu grčkog jogurta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....