SLANO I SLATKO

(TRI KLJUČNA SASTOJKA) DOBRE IDEJE ZA SVAKI DAN: I s malo sastojka možete napraviti fina jela. Samo o vašoj mašti ovisi hoće li biti slana ili slatka!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Ako su vam već dosadile palačinke s pekmezom...

Šećer, mlijeko, jaja, ulje i brašno. Ako ove sastojke trenutačno imate u svojim kuhinjskim ormarićima, možete pripremiti baš svaki od ovih recepata. Osim jednostavnosti, ono što ih čini još zanimljivijima jest činjenica da ih možete pripremiti i u slanim i u slatkim varijantama, pa tako ovdje možete zapravo pronaći ideje za deserte, ali i ukusan brunch, doručak ili popodnevnu marendu. Ako vam je dosadilo raditi palačinke, iste sastojke pripremite na malo drugačiji način i dobit ćete ukusan carski drobljenac iliti kajzeršmarn. Iako se najčešće jede u slatkoj verziji, a služi s umakom od šumskog voća ili pireom od jabuke, ne vidimo razlog zašto o njemu ne bismo razmišljali “slano”. Ako iz recepta u nastavku izuzmete kristalni šećer i šećer u prahu te mu dodate na sitno narezanu pancetu, možete dobiti doručak za koji će se grabiti baš svi za vašim stolom. Ako vam, pak, nije dosadilo raditi palačinke, napravite one s kobasicama, koje, ako zamijenite bananama ili nekim drugim voćem, mogu postati odličan desert. Recept za uštipke spreman je za tren, naribani sir od njega može napraviti ukusan slani kasnonoćni snack, a možete ih i nakon pečenja uvaljati u šećer pomiješan s cimetom. Španjolski churrosi rade se od choux tijesta i ovaj će vam recept uzeti koju minutu više. Ako nemate slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, napravite vlastitu, improvizirajte s vrećicom za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan od vrhova. Ovi su pripremljeni u slatkoj verziji, sa šećerom, i idealno ih je umakati u čokoladni ganache. Ipak, ako im izuzmete šećer iz recepta i promijenite umak u domaću šalšu od pelata, tartar ili omiljeni pesto, evo vam slane divote. Pohani kruh je jedan od najukusnijih načina iskorištavanja starog kruha, i mnogima najdraži doručak. Slan ili sladak, ovisi o ukusima i začinima koje možete koristiti (cimet, majčina dušica, muškatni oraščić...). Svaka od ovih jednostavnih opcija nije za one koji se previše druže s vagom, ali nekako nam sad nije do brojanja kalorija.

Kajzeršmarn

Zagreb, 140219.
Za rubriku Koohaca, 4 jela pripremljena u Miele showroomu u Buzinu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Palačinke s kobasicama

Zagreb, 100718.
Ljetna lagana jela pripremile su Vana Babic i Anita Saric. Jela su lagana ljetna salata s mladim krumpirom, tjestenina s pestom, batat s cvarcima, slana palacinka, panirana piletina u svjezem preljevu i deserts vocem.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Churrosi

Uštipci

Pohani kruh

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:35