FALAFEL I LEPINJE

Kuglice od slanutka upakirajte u jednostavne kruščiće i poslužite s omiljenim umakom

 Brent Hofacker/
Napravite falafel okruglice i pita lepinje, sve što vam treba za zasitan i ukusan ručak bez mesa

Trebat će vam:

200 grama suhog slanutka

1 manji ili pola velikog luka

1 šaka svježeg peršina

1 šaka svježeg korijandra prema želji

3 režnja češnjaka

1 žličica kumina

sol i papar

Za lepinje:

250 g brašna

prstohvat šećera

1 žličica soli

1 žličica suhog kvasca

160 ml tople vode

1 žlica maslinova ulja

Priprema:

U multipraktik najprije ubacite slanutak koji ste namakali u vodi preko noći. Blendajte ga dok ne dobijete vlažne mrvice, a potom dodajte ostatak sastojaka i usitnite. Oblikujte kuglice. Ako vam je smjesa previše vlažna, dodati možete dvije žlice slanutkova brašna. Kuglice pržite u dubokom ulju. Pita kruh napravite tako da u zdjeli najprije pomiješate brašno, kvasac i šećer. Dodajte vodu i žlicu maslinova ulja pa napravite tijesto. Negdje na pola miješenja dodajte i sol. Mijesite dok ne dobijete glatku loptu. Premažite s malo ulja i pustite da se diže barem sat vremena. Potom podijelite tijesto na jednake loptice. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Nakon 10-ak minuta svaku kuglicu prstima oblikujte u disk. Ako ne možete, poslužite se valjkom ili pustite da tijesto još malo stoji. Pustite da diskovi stoje 20-ak minuta, a zatim ih ubacite u pećnicu i pecite 10-ak minuta dok se ne napušu i poprime boju. Falafel poslužite uz umak i salatu u pita kruščićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:55