BOGATA, GUSTA, KREMASTA

Kuhari je obožavaju, a kod nas se tako teško pronalazi, evo kako kremu nalik creme fraiche napraviti kod kuće

 Clarkandcompany/Getty Images/istockphoto
U slastičarstvu se koristi kao osnova za brojne slastice, sladolede, voćne salate i umake, a odlično se snalazi i u slanim jelima. Gušća je, kremastija i nekako ukusnija od klasičnog kiselog vrhnja...

Iza naziva creme fraiche zapravo stoji francuska inačica kiselog vrhnja - dvostruko gušćeg i bogatijeg okusa. Prema definiciji gastronomske enciklopedije Larousse Gastronomique, izrađuje se od pasteriziranog mlijeka kojemu se dodaje starter mliječnih bakterija kako bi se postigla čvrstoća kreme, ali i oštar okus, koji upotpunjuje slastice na način na koji ni jedna druga krema ne može.

Ova krema korijene vuče iz francuskih područja poznatih po mliječnim proizvodima - poput Normandije, Alzasa, Franche-Comtéa te sjeverne Loire.

image
Pexels/

Creme fraiche, osim što je osnova velikom broju slastica, također može poslužiti u slanim jelima kao dodatak ili nadjev. Mnogi je dodaju u razne krem juhe i variva, ali i u kremaste umake za tjesteninu ili općenito umake. Može služiti kao nadjev u kakvom sendviču ili u palačinkama, a može se kombinirati i s medom i orašastim plodovima.

Creme fraiche zapravo je dovoljna već i sama po sebi, ali se, nažalost, prilično teško pronalazi kod nas. Koliko smo upućeni, ovaj proizvod drži tek jedan supermarket, i to ne u svim poslovnicam,a te možda pokoja specijalizirana trgovina. Stoga je više nego dobra vijest da kremu nalik creme fraiche možete napraviti i sami. Trebat će vam tek dva sastojka - vrhnje i mlaćenica.

image
Pexels/

CREME FRAICHE

Trebat će vam:
1 žlica mlaćenice po šalici vrhnja

Omjer 1:16 postiže najbolju ravnotežu u izradi kreme nalik creme fraiche. Iako omjer vrhnja i mlaćenice zapravo i nije najbitniji, on može utjecati na vrijeme kiseljenja i na kremoznost. Ako dodate još mlaćenice trebat će vam manje vremena da se krema zgusne, ali samim time bit će manje kremasta. Dodate li manje mlaćenice, trajat će dulje, ali imat će bolji okus. Ako ne možete pronaći dobru mlaćenicu, poslužit će i obični jogurt od punomasnog mlijeka, iako će mu vjerojatno trebati malo više vremena da stvarno postane lijep i gust.

image
Unsplash/

Priprema:
Pomiješate vrhnje s malom količinom mlaćenice i ostavite da odstoji u pokrivenoj posudi na sobnoj temperaturi oko 12 sati. Za one od vas koji se brinu da će se vrhnje pokvariti na sobnoj temperaturi, ne brinite - dobre bakterije iz mlaćenice koje se tamo razmnožavaju sprječavaju opasne bakterije da preuzmu vlast. Unutar jednog dana krema će se zgusnuti i očvrsnuti, a kada postigne tu formu spremite ju u hladnjak, gdje će nastaviti sazrijevati. Baš kao što svaka marka creme fraiche kupljena u trgovini ima drugačiji okus, vaša će se također razlikovati ovisno o okusu vašeg mlijeka ili jogurta, sadržaju masnoće od maslaca i vremenu kojem ga pustite da se ukiseli. Ako volite mekšu, tekućiju konzistenciju, provjerite svoju kremu nakon 12 sati. Samo imajte na umu da će se smjesa nastaviti zgušnjavati nakon što je stavite u hladnjak. Konačni proizvod može stajati u hladnjaku najmanje tjedan dana, a postat će još malo oštriji (na dobar način) tijekom nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:43