5 PROVJERENIH RECEPATA

Kupili smo prve ovogodišnje mandarine, cijene su od 1,5 do 3 eura za kilogram, evo što od njih radimo

Donosimo vam recepte za dva slana i tri slatka jela. Sve smo isprobali i rado im se vraćamo svake sezone

Na tržnicama se već neko vrijeme, otprilike posljednja dva tjedna, napokon mogu kupiti lijepe, narančaste mandarine. Cijene na zagrebačkom Dolcu pri našem posljednjem obilasku kretale su se od 1,50 do 3 eura, a svi prodavači kunu se kako su baš njihove prave domaće. Prošle godine cijena po kilogramu uglavnom se kretala između 10 i 15 kuna.

image
Lucija Ocko/Cropix

Ovogodišnji urod, kažu proizvođači, prilično je dobar pa bi ovih slatko kiselkastih plodova trebalo biti dovoljno za cijelu sezonu. Predviđa se da će samo neretvanskih biti 50 i 60 tisuća tona.

Prve mandarine koje smo mi ove godine kupili bile su slatko-kiselkaste i, osim što smo zdjelu do pola ispraznili u jednom gledanju serije, ostatak ćemo iskoristiti za pripremu slatkih i slanih delicija. Recepte za neke od njih donosimo vam u nastavku.

image
Lucija Ocko/Cropix

ZA RUČAK SVINJETINA

Iako ih smatramo dobrim dodatkom slatkim jelima, mandarine se odlično snalaze i u slanim kombinacijama. Okušajte se u pripremi karea sa šampinjonima, bademima i mandarinama ili slasnih pilećih krilca koja s našeg stola uvijek nestaju u trenu.

SVINJSKI KARE S MANDARINAMA

image
Berislava Picek/cropix/

PILEĆA KRILCA S MANDARINAMA

image
Berislava Picek/cropix/

ZA DESERT ROLADA I MINI KOLAČI

Kada vam u zdjeli ostane 6-8 manjih mandarina, razmislite da napravite čokoladnu roladu po receptu naše suradnice Slavice Šagolj. Napravite savitljiv biskvit, premažite ga kremom koju ćete napraviti od mlijeka, šećera, brašna i limunova soka pa sve zajedno napunite mandarinama i pospite tostiranim bademima. Recept ostavljamo u nastavku.

ROLADA S MANDARINAMA

image
Mario Kucera/

Ako se, pak, ne osjećate dovoljno spretnima za izradu rolade, bolja ideja bit će preokrenute tortice s mandarinama. Timijan i tonka učinit će ih malo posebnijima, a ako vam i nisu pri ruci, vrlo lako ih možete zamijeniti sastojcima kao što je vanilija ili ih u potpunosti zaobići.

TORTICE S MANDARINAMA

image
Lidija Lončarić/

Za one koji vole kremaste deserte, a uz to se i zaigrati u kuhinji, dobra ideja bit će puding od mandarine. Radi se s tapioka perlama i poslužuje s namazom od jabuka i svježim smokvama, dok ih još ima. Recept je s nama svojevremeno podijelila Petra Krolo.

PUDING OD MANDARINA

image
Berislava Picek/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:04