BRZI KOLAČ

Kupili ste previše naranča? Napravite ovaj prejednostavan, sočan preokrenuti biskvit kolač

 Berislava Picek/Cropix/
Napravite smjesu za biskvit pa je dodajte na naranče koje ste prethodno aromatizirali. Poslužite uz kuglicu sladoleda!
Napravite smjesu za biskvit pa je dodajte na naranče koje ste prethodno aromatizirali. Poslužite uz kuglicu sladoleda!

Trebat će vam:

5-6 domaći nešpricanih naranči

Za sirup:

100 g šećera

50 ml vode

2 žlice meda

3 - 4 manje grančice ružmarina

sok i korica jedne naranče

Za biskvit:

4 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

150 ml mlijeka

50 ml ulja

200 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

korica jedne naranče

Priprema:

U plitku posudu za kuhanje stavite sve sastojke za sirup. Zagrijte. Dodajte na kolute narezanu naranču, uronite u sirup i kuhajte oko pet minuta. Maknite s vatre i pustite da naranče stoje u sirupu dok ne pripremite smjesu za biskvit. Razdvojite jaja na bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. U drugoj posudi miksajte žumanjke s obje vrste šećera. Kada se šećer otopi, dodajte ulje, mlijeko i brašno s praškom za pecivo. Ručno umiješajte koricu naranče i snijeg od bjelanjaka. Tavu obložite papirom za pečenje. Na dno posložite aromatizirane kolutiće naranče. Na posložene naranče izlijte smjesu za biskvit. Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Izvadite tavu iz pećnice i pustite da se kolač malo ohladi. Kolač izvadite iz tave i stavite na tanjur tako da je biskvit s donje strane, a naranče gore. Pečeni kolač po vrhu premažite preostalim sirupom.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 10:59