VIDEO RECEPT

Kupus može biti fenomenalan! Ubacite ga u pećnicu, a prelijte kremastim umakom od badema

Poznata blogerica Nataša Rajčević, autorica Instagram profila Burbon i borovnice otkrila je sjajan recept čitateljima Dobre hrane

Kupus obično percipiramo kao dosadno povrće. Ipak, ako imate malo mašte taj isti kupus može postati fenomenalan. Poznata blogerica Nataša Rajčević otkrila nam je recept za odreske od kupusa koji će vas raspametiti. Nataša Rajčević uređuje prelijep sadržaj na blogu i Instagram profilu Burbon i borovnice. Inspirativnim i gotovo meditativnim kadrovima, Nataša vas s nevjerojatnom lakoćom može nagovoriti da otkrijete potencijal ovog nepravedno zanemarenog povrća.

Jednom kad probate ove odreske, to više nikada nećete pomisliti da je kupus dosadna namirnica! Kupus pečenjem postaje mekan i divno sladak, a zahvaljujući začinima možete dobiti okus kakav vama najviše odgovara. Jednako dobro mu odgovaraju i ljutkasti začini poput chillija, ali i blagi mediteranski kao što su origano i/ili ružmarin. Malo se poigrajte u kuhinji, budite kreativni pa kupus začinite sa sojinim umakom, đumbirom, miso pastom ili slijedite moj primjer i probajte harissu - Nataša Rajčević, autorica bloga i Instagram profila Burbon i borovnice

Kupus je vrlo zdrav. Količina od 100 g kupusa sadrži oko 40 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne doze vitamina C. Osim toga, bogat je beta-karotenom, kalijem, željezom i magnezijem. Harissa je jako zanimljiv začin i ako je niste imali prilike koristiti do sada ugodno će vas iznenaditi. Radi se zapravo o začinjenoj pasti koja porijeklom dolazi iz Tunisa. Tradicionalno se priprema od pečenih crvenih paprika, maslinovog ulja i kombinacije začina poput kima i korijandera. Harissa se dobro slaže s limunovim sokom, kus-kusom, govedinom i janjetinom, a uskoro ćete se uvjeriti i s kupusom!

image
Nataša Rajčević/

Sastojci:

Za harissa kupus:

  • manja glavica kupusa
  • 1 žlica harisse (ili nekih drugih začina po vašem izboru)
  • 4 žlice kvalitetnog maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Za "sirni" namaz od badema:

  • 150 grama blanširanih badema, natopljenih preko noći
  • 200 ml nezaslađenog biljnog mlijeka
  • sol (po ukusu)
  • sok jednog limuna
  • po prstohvat: origano, majčina dušica, ružmarin
  • žlica nutritivnog kvasca (dostupan je u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane poput Tvornice zdrave hrane i DMa)
  • 2 žlice maslinovog ulja

Postupak:

Sirni namaz:

Blanširane natopljene bademe ocijedite pa prebacite u blender ili multipraktik. Dodajte sve ostale sastojke pa blendajte do glatke teksture. Probajte pa doradite začinima po želji. Ohladite barem pola sata prije posluživanja.

Harissa kupus:

  1. U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, sol i harissu.
  2. Kupus narežite na odreske debljine otprilike 1 cm. Ne brinite ako vam se kupus malo raspadne tijekom rezanja.
  3. Prebacite odreske u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Silikonskim kistom obilno nanesite mješavinu ulja, soli i harisse na svaki odrezak, zatim ih oprezno okrenite i isto napravite s drugom stranom.
  4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°c oko 30 minuta (vrijeme pečenja će ovisiti o debljini vaših odrezaka i o jačini vaše pećnice)
  5. Vanjski kolut kupusa će jako potamniti i biti jako hrskav, dok će unutrašnjost ostati zlatna i mekana.
  6. Poslužite toplo, uz namaz od badema i malo rikole.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:27