2 ODLIČNA RECEPTA

Livade i šume pune su samoniklog jestivog bilja, evo kako skoro besplatno napraviti zdrav i ukusan ručak

 Zi3000/Getty Images/istockphoto
Poslušajte savjete onih koje znaju više, zaputite se u šumu i napravite dobar ručak

Uputite li se ovih dana u šumu ili obližnju livadu, zasigurno ćete prolazeći stazom naići na nekoliko vrsta samoniklog jestivog bilja. Juhe, salate, dobar dressing i namazi samo su dio onoga što upravo od tog bilja možete napraviti gotovo besplatno. Kada smo svojevremeno razgovarali s botaničarkom Gabrijelom Vrbetić, poznatijom pod Intagram nadimkom It is Gabys garden, ona nam je otkrila kako vrlo jednostavno prepoznati određeno bilje te od njega pripremiti zalogaje za koje bi se ekipa oko stola mogla otimati. Njezinu priču možete pronaći ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

Nedavno smo, pak, naišli na divan video Lune Džidić, biologinje i plant based chefice, koja je na svom Instagramu i blogu podijelila nekoliko savjeta za branje jestivog bilja u divljini. Među najpoznatije i one koji će najljepše izgledati na tanjuru uvrstila je maslačak, tratinčicu i ljubičicu, a cijeli popis možete potražiti ovdje. Naravno, svakako pogledajte i njezin video na Instagramu u kojem možete vidjeti i kako točno pojedina biljka izgleda. Opreza kod branja divljeg bilja nikad dosta!

Kada prikupite sve potrebne informacije, vrijeme je da se bacite na pripremu jela. U nastavku ostavljamo recepte za juhu i namaz koji bi se mogli svidjeti čak i onim najizbirljivijima. Sve što vam sada preostaje jest zaputiti se u berbu.

JUHA OD KOPRIVE, MASLAČKA I TRPUTCA

Trebat će vam:

2-3 šake vrhova koprive (ona koja peče)

1/2 šake listova trputca

10-ak mladih listova maslačka

0,5 kg krumpira ili batata, tikvica, graha, leće ili patlidžana za bazu i gustoću juhe

1 luk

3 češnja češnjaka

maslac

sol i papar

Priprema:

U lonac stavite ulje i prodinstajte luk. Dodajte vode koliko želite dobiti juhe (više vode rjeđa juha i obrnuto) i povrće za bazu. Kad se povrće skuha, smanjite vatru i dodajte usitnjeno divlje bilje. Neka se malo opusti u vrućoj vodi (bez da kipi). Dodajte maslac, sol, papar i začine po želji i smiksajte štapnim mikserom. Juha je ukusna i hladna drugi dan.

Savjet!

Isto to bilje možete pripremiti s voćem i začinima kao smoothie. Primjerice, banana, jabuka, naranča, med, cimet i bilje (mlada kopriva, kiselica..). Okus koprive se uopće tako ne osjeti, a zapravo je jedete svježu kako je i došla iz prirode.

image
Berislava Picek/Cropix

NAMAZ OD GRAHA SA SAMONIKLIM BILJEM

Trebat će vam:

1⁄2 kg domaćeg graha

2 glavice luka

2-3 češnja češnjaka

2 mrkve/batat

15 dag maslaca

1 šaka samoniklog bilja (maslačak, mišjakinja...)

ulje, sol, papar

Priprema:

Dan ranije namočite grah i drugi dan ga prvo skuhajte. Na ulju prodinstajte luk i ostalo nasjeckano povrće. Kad povrće omekša spojiti ga s grahom. Dodati maslac, sol i papar pa dobro i dugo izmiksati štapnim mikserom. Namaz je gotov kad je lijepe, ujednačene konzistencije. Spremiti ga u staklenu posudu i staviti u frižider na hlađenje.

Savjet!

Namaz možete napraviti i od graha iz konzerve, a dodati možete i druge začine po želji.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:12