RUČAK PETKOM

Malo drugačija, gusta i bogata juha s kozicama i dagnjama

 Vladislav Chusov/Getty Images
Za pripremu ovog jela trebat će vam malo više sastojaka i vremena, ali sav trud na kraju će se itekako isplatiti
Za pripremu ovog jela trebat će vam malo više sastojaka i vremena, ali sav trud na kraju će se itekako isplatiti

Trebat će vam:

2 žlice maslinova ulja

1 glavica luka, sitno nasjeckana

1 poriluk (samo bijeli dio), narezan na kolutiće

2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana

1 mali koromač, narezan na tanke ploške

1 mrkva, nasjeckana

1 lovorov list

1/2 žličice timijana

1/2 žličice majčine dušice

1/4 žličice kajenskog papra

prstohvat šafrana

100 ml bijelog vina

400 g pelata ili sjeckanih rajčica

1 litra ribljeg temeljca (ili povrtnog)

200 g očišćenih kozica

300 g svježih dagnji

sol i papar po ukusu

svježi peršin za posipanje

limun za posluživanje

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, poriluk, koromač, mrkvu i češnjak te pirjajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte lovor, timijan, majčinu dušicu, kajenski papar i šafran te kratko propržite dok začini ne zamirišu. Ulijte vino, pustite da kratko prokuha, zatim dodajte rajčice i riblji temeljac. Kuhajte na laganoj vatri 25 - 30 minuta. Ubacite dagnje, kuhajte poklopljeno 5 minuta dok se ne otvore, zatim dodajte kozice i kuhajte još 3 - 4 minute. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom, uz krišku limuna i, po želji, tostirani kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 15:27