Kraljica ljeta

Medene i mirisne smokve možete iskoristiti u brojnim slatkim i slanim jelima, a ovo su naši favoriti

Sada je pravo vrijeme da bez zadrške u njima uživate

Iako su najslađe kada ih poskrivećki uberete negdje na obali dok šećete prema plaži, ako ste zapeli u gradu u iščekivanju godišnjeg odmora, nema vam druge nego da se uputite na obližnju tržnicu po slatke i medene smokve. Cijene za kilogram smokava kreću se od pet eura za kaštelanske, šest će biti slatke zadarske, dok će vam prodavačice na tržnici za one trogirske uzeti čak i sedam eura. Na vama je da odvagnete i odaberete favorita, a zaim se nekako suzdržite od toga da na putu do doma kradete iz vrećice jer će vrlo brzo nestati plodovi koji vam trebaju za pripremu tri izvrsna recepta u nastavku. U sva tri se kombiniraju smokve s mliječnim proizvodima različitih intenziteta okusa, od neutralnog grčkog jogurta do pikantnog kozjeg sira u receptu naše suradnice Slavice Šagolj, koja je smokve odlučila razrezati i puniti upravo tim sirom pa ih zapeći u pećnici. Dok kupujte, tražite da vam u vrećicu ubace i koji list smokve pa od njega napravite odličan sirup kojim možete obogatiti običnu mineralnu vodu, razne koktele i druga alkoholna i bezalkoholna pića. Sada je pravo vrijeme da bez zadrške uživate u smokvama.

image
Ma Li/Getty Images

KOLAČ SA SMOKVAMA I JOGURTOM
2 jaja
140 g šećera
125 g maslaca
1 burbon vanilin šećer
200 g grčkog jogurta
1 korica limuna
250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
cimet
mljeveni đumbir
nekoliko svježih smokava
nekoliko šljiva

Lagano mikserom istucite jaja sa šećerom pa im dodajte maslac, vanilin šećer, koricu limuna i grčki jogurt. U drugu zdjelu prosijte brašno pa mu dodajte sol, prašak za pecivo, malo đumbira i cimeta. Zatim pomiješajte suhe i tekuće sastojke. Obložite kalup papirom za pečenje i u njega ulijte tijesto. Rasporedite smokve i šljive po vrhu, pospite još malo šećerom po želji i pecite 45 min na 180°C. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov i po potrebi pecite još 5 do 10 min.
image
Sedaeva/Getty Images/istockphoto

ZAPEČENE SMOKVE S KOZJIM SIROM
8-10 ljubičastih smokvi
200 g mekog kozjeg sira
1 šaka usitnjenih lješnjaka
sol i papar
1 žlica usitnjenog svježeg origana
2 - 3 žlice meda
maslinovo ulje

Keramičku posudu za pečenje lagano premažite maslinovim uljem. Smokve oštrim nožem zarežite u obliku slova X. Rukom malo oslobodite sredinu smokve i žličicom u nju utisnite kozji sir. Učinite to sa svim smokvama. Po siru rasporedite usitnjene lješnjake i usitnjeni origano, zatim malo posolite i popaprite. Na kraju svaku smokvu začinite medom. Posudu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu te pecite pet minuta na 180°C. Bitno je da se sastojci zagriju.
image

Smokve s kozjim sirom, orasima i medom

Berislava Picek/Cropix

TART SA SMOKVAMA, SIROM I ŠUNKOM
Za tijesto:
250 g oštrog brašna
pola žličice sol
130 g hladnog maslaca
1 jaje
3 žlice mlijeka

Za nadjev:
250 g čvrstog jogurta
3 jaja
sol papar
3-4 svježe smokve
150 g krem sira

50 g pršuta
orasi
svježi timijan (po želji)


U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli. Dodajte hladan maslac u malim komadićima i prstima utrljajte u brašno. Dodajte jaje i mlijeko i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje jedan sat. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za pravokutni quiche (35x12 cm). Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi malo veće od kalupa. Stavite tijesto u kalup i pritisnite na dno i stranice. Izbockajte vilicom nekoliko puta i ostavite sa strane. U zdjeli pomiješajte čvrsti jogurt i jaja. Posolite, popaprite i ulijte u lim. Stavite krem ​​sir i smokve (prerezane na pola ili četvrtine) na vrh nadjeva. Pospite orasima i pecite 30-40 minuta dok se ne pozlati. Prije rezanja dodajte šnite pršuta i pospite po želji svježim timijanom po želji pa poslužite toplo.

image
Gmvozd/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:34