KLASIK KOJI UVIJEK USPIJE

Mileram torta ili mileramka slastica je koju obožava cijela regija! Imamo provjereno dobar recept

Recept za ovaj dobar stari klasik s nama je podijelila Mateja Zvirotić Andrijanić

Ako postoji jedna kremasta, a ne previše komplicirana torta kojoj se rado vraćamo u najrazličitijim prigodama, onda je to dobra, klasična mileramka. Ponekad je napravimo najjednostavnije moguće, bez ikakvih dodataka, poput klasičnog cheesecakea, a ponekad joj dodamo i voće i pretvorimo u kraljicu stola. Iako vjerojatno svatko već godinama ima svoj recept, zapisan u staroj maminoj bilježnici, mi smo nedavno naišli na onaj Mateje Zvirotić Andrijanić i totalno se zaljubili u kombinaciju koju je ona osmislila.

image
Mateja Zvirotić Andrijanić/Food And Mood/

Kako je na svojim društvenim mrežama napisala i sama Mateja, mileramka je jedan od omiljenih kolača u regiji, a ona je posebno voli zbog svilenkaste teksture koju krema poprima nakon što se ispeče. Na vrh dodaje i voće, što je u njezinom slučaju obavezna stavka, a rezultat je nevjerojatno bogata torta koje se uvijek traži komad više. Uostalom, kako i ne bi, kada izgleda tako dobro!

Matejin recept vam ostavljamo u nastavku, a za više sličnih ideja, recepata i divnih fotografija zapratiti je možete i na društvenim mrežama pod nazivom Food&Mood.

image
Mateja Zvirotić Andrijanić/Food And Mood/

Mileram torta (mileramka)

Vrijeme pečenja: 70 min na 170°C
Porcije: 12 kom

Za podlogu će vam trebati:
125 g oštrog brašna
125 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
100 g kristal šećera
10 g vanilin šećera
80 g maslaca
1 jaje (M veličina), hladno
1-2 žlice ledeno hladne vode
Za kremu:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
180 g šećera
800 g milerama
Za voćni sloj:
500 g bobičastog voća
Za preljev:
žele glazura
šlag
svježe maline
Priprema:
Upalite pećnicu da se grije na 170°C. Dno i stranice kalupa dobro premažite maslacem te ostavite sa strane. Brašno, obje vrste šećera i prašak za pecivo pomiješajte u posudi. Zatim dodajte kockice hladnog maslaca i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu nalik pijesku. Dodajte jaje i 1-2 žlice ledeno hladne vode. Tijesto nije potrebno dugo mijesiti, već samo toliko da ga spojite u kompaktnu kuglu. Ukoliko je jako mekano, stavite ga u frižider da se stisne. Ukoliko ne, nastavite s pripremom. Razvaljajte tijesto na komadu papira za pečenje. Tijesto potom prenesite u kalup, to možete napraviti pomoću valjka za tijesto. Vjerojatno će malo pucati, to je normalno. Pokrpajte ga prstima te sve dobro utisnite. Višak tijesta koje viri iz kalupa odrežite. Prah za pripremu pudinga pomiješajte s nekoliko žlica hladnog mlijeka, dok ne dobijete glatku tekućinu bez grudica. Ostatak mlijeka skupa sa šećerom zakuhajte i dodajte mješavinu za puding. Kuhajte dok se ne zgusne. Odmah nakon skidanja pudinga s vatre umiješajte mileram, što žustrije, kako se ne bi stvorile grudice. Još toplu kremu premažite preko tijesta u kalupu i poravnajte. Na mileram kremu zatim dodajte voće. Ukoliko koristite smrznuto bobičasto voće, ne trebate ga prethodno odmrzavati. Mileram tortu stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu, na srednju rešetku. Pecite 70 min. Nakon što je pečena, u sredini će biti još drhtava, kao žele ili cheesecake. To je normalno! Stisnut će se još hlađenjem. Tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim preko nje prelijte crvenim preljevom za torte po želji. Stavite je u frižider na hlađenje na nekoliko sati, najbolje preko noći. Sutradan izvadite iz kalupa (pažljivo!) i ukrasite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 09:25