NEODOLJIVO

Mirisne, kremaste i lagane: zapečene tikvice iz pećnice koje nestaju s tanjura

Zapečene tikvice sa sirom spoj su jednostavnih sastojaka i bogatog, kremastog okusa, a priprema je toliko laka da ćete ih poželjeti raditi svaki tjedan

Zapečene tikvice sa sirom

Trebat će vam:

3 srednje tikvice

2 jaja

200 ml kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje

150 g ribanog sira (gouda, cheddar ili mješavina)

2 žlice naribanog parmezana

1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan)

1 žlica maslinova ulja

sol i papar prema ukusu

svježe ili sušeno začinsko bilje (primjerice, peršin, origano, timijan)

Priprema:

U zdjeli razmutite jaja, dodajte kiselo vrhnje (ili vrhnje za kuhanje), naribani sir, parmezan, nasjeckani češnjak, malo soli, papra i začinsko bilje. Sve dobro promiješajte da se sjedini. Tikvice operite i narežite na tanke kolutiće. Nauljite vatrostalnu posudu i složite red tikvica, zatim dio smjese sa sirom. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa smjesom od sira i vrhnja. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 30 minuta, odnosno dok se jelo ne zapeče i na vrhu dobije zlatno-smeđu koricu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 17:32