OVO ŽELITE ISPROBATI

Mladi luk, rotkvice i 4 stvarno dobra načina kako iskoristiti omiljeno proljetno povrće

Donosimo četiri recepta u kojima glavnu ulogu igraju ostaci mladog luka i rotkvica. Vjerujte, poželjet ćete im se vratiti!

Dan nakon Uskrsa, svake godine ponavlja se ista situacija - šunku i sir stavljamo u sendvič, francusku salatu i dalje jedemo na žlicu, a povrće poput mladog luka i rotkvice još nas uvijek tužno gleda iz hladnjaka. Ovog puta zato vam donosimo četiri stvarno dobra recepta koja ćete zapravo htjeti isprobati, a zatim im se ponovno vratiti. Napravili smo slasne hrskavce od mladog luka, pitu s hrenom i svježim sirom, a tu su i hrskave bruschette s rotkvicama te kremasta salata koja je toliko zasitna da vrlo lako može biti i samostalno jelo. Recepte potražite u nastavku.

MLADI LUK U NOVOJ ULOZI

U slučaju da vam je ostalo tek nekoliko komada mladog luka, iskoristite ih za pripremu jednostavne pite ili hrskavaca za koje će se ekipa za stolom vjerojatno otimati. U piti ih spojite sa sirom i vrhnjem, hrenom, čvarcima ili komadićima šunke od uskršnjeg doručka, a u hrskavim popečcima sa začinima koji će ih učiniti još zanimljivijima.

Kod pripreme pite, umjesto svježeg hrena, koristiti možete i kupovni umak od hrena. U svježi sir i vrhnje jednostavno umiješajte dvije žlice umaka, a zatim nastavite pratiti recept.

RECEPT ZA PITU S MLADIM LUKOM

image
Biljana Blivajs/Cropix

Hrskavce, pak, možete poslužiti uz jednostavan umak na bazi grčkog jogurta ili kiselog vrhnja, a napraviti možete i ulje od mladog luka. Priprema je više nego jednostavna. U suncokretovu ulju na laganoj vatri 30-ak minuta kuhajte na štapiće nasjeckani mladi luk. Kada počne poprimati boju, maknite ga s vatre i pustite da se ohladi. Maknite mladi luk i ulje koristite po želji ili sve zajedno blendajte, procijedite i koristite kao dodatak umacima. Držati ga možete u hladnjaku i do nekoliko tjedana.

RECEPT ZA HRSKAVCE OD MLADOG LUKA

image
Biljana Blivajs/Cropix

ROTKVICE U KREMASTOJ SALATI ILI IZ PEĆNICE

Ovog proljeća okušajte se u pripremi rotkvica na malo drugačiji način. Od njih napravite predobru, kremastu i zasitnu salatu ili ih ispecite sa sitnim lukom turopoljcem i poslužite na hrskavom kruhu. Obje opcije natjerat će vas da svestrane rotkvice od sada gledate potpuno drugim očima.

U salatu, između ostalog, ubaciti možete i ukiseljeni luk. Pripremite ga tako da pomiješate jednaku količinu vode i jabučnog octa, dodate žličicu šećera ili meda i žličicu soli, a zatim sve zajedno stavite na laganu vatru. Kada se šećer otopi, prelijte tekućinu preko luka koji ste nasjeckali na polumjesece i stavili u čistu staklenku. Dodati možete i začine poput cijelog zrna papra, sjemenki komorača, kima, čilija...

KREMASTA SALATA S ROTKVICAMA

image
Biljana Blivajs/Cropix

Kada su, pak, u pitanju bruschette, ako ih radite za veću ekipu, u aluminijsku foliju umotajte cijelu glavicu češnjaka kojoj ste odrezali vrh i nakapali s malo maslinova ulja. Pecite je s povrćem i kada je gotova, iz cijele glavice samo istisnite pečeni češnjak i koristite ga kao namaz. Pomiješati ga možete i s omekšalim maslacem ili krem sirom. Iskoristite ga odmah.

BRUSCHETTE S ROTKVICAMA I TUROPOLJCEM

image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 19:10