Quiche, francuska slana pita jelo je koje volimo pripremati u proljeće, zbog velikog izbora povrća koje će se savršeno uklopiti sočni nadjev od jaja i vrhnja. Ovaj put, izbor je pao na mladi luk!
Za tijesto:
250 glatkog brašna 120 g Dukat maslaca 1 jaje malo soli žlica Brzo & Fino kiselog vrhnja |
Za nadjev:
4 jaja 200 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje 50 ml mlijeka 150 g Zagrebačkog sira 2-3 mlada luka, nasjeckana na kolutiće malo muškatnog oraščića prstohvat soli, svježe mljeveni papar |
Priprema:
Pomiješajte sastojke za tijesto. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku. Razmutite jaja i dodajte im vrhnje za kuhanje, sol i papar te mlijeko. Umiješajte sir i mladi luk. Tijesto stavite u zagrijanu pećnicu na pet minuta. Nadjev izlijte na tijesto i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, dok se smjesa ne zapeče, a tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Osim ukusnog quichea, puno je jela u kojima mladi luk može odigrati glavnu ulogu: juha od mladog luka, pečeni mladi luk, pire krumpir... Inspiraciju i savjete za pripremu potražite na www.brzoifino.hr.