Ova pita zapravo je trebala biti lažna parmigiana, ali su tikvice ispale pretanko narezane, umaka i mozzarelle bilo je premalo, a posuda za pečenje bila je prevelika. Dakle, sve što je moglo, pošlo je po krivu. Da spasim situaciju, iz hladnjaka sam napokon izvadila neko tijesto koje ondje dižem već danima, sve zajedno sam prebacila u novu, preslatku posudu za pečenje i nadala se čudu. To se i dogodilo jer ovo jelo ispalo je kao nešto između dobre pite i pizze i pola sam pojela dok je još bilo kipuće. Iako sam je ja radila s tijestom za pizzu, još boljom opcijom čini mi se lisnato tijesto, koje će biti još slasnije i hrskavije. U kombinaciju uvijek možete ubaciti i malo tune, ali i kakvu finu kobasicu po želji, pa od ove jednostavne kombinacije napraviti kompletan ručak. Ma, mogućnosti je nebrojeno, samo da je tikvica i rajčica.
Obrnuta pita s tikvicom
Trebat će vam:
- 1 tikvica
- 4-5 žlica umaka od rajčice
- 1 žlica kapara
- prstohvat šećera
- timijan, bosiljak, origano
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- 1 lisnato tijesto ili tijesto za pizzu
- mozzarella ili drugi sir po želji
- sol i papar
Priprema:
Tikvicu narežite na mandolinu, pospite soli i pustite da stoji kako bi otpustila tekućinu. Prebrišite je ubrusom, rasporedite po papiru za pečenje kojim ste obložili posudu za pečenje i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 180 stupnjeva 10-ak minuta. Izvadite. U posudu za pečenje zatim stavite malo umaka od rajčice koji ste začinili soli, paprom, začinskim biljem, dodali maslinovo ulje, kapare i protisnuti češnjak. Po umaku rasporedite tikvice pa dodajte još umaka na to. Prekrijte tijestom i pecite tako 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, preokrenite, vratite u posudu za pečenje i pospite mozzarellom ili drugim sirom. Vratite u pećnicu na još pet minuta. Pustite da odmori pet minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....