VOLIMO OVO

Najjednostavnija tjestenina s gljivama može biti baš dobar, brzi ručak usred tjedna

 Mariha-kitchen/Getty Images
Pripremite gljive, vino, tjesteninu i vrhnje, sve ostalo vrlo vjerojatno već imate pri ruci
Pripremite gljive, vino, tjesteninu i vrhnje, sve ostalo vrlo vjerojatno već imate pri ruci

Trebat će vam:

400 g tjestenine (birajte kraću)

300 g šampinjona ili miješanih gljiva

2 žlice maslaca

1 manji luk (sitno sjeckan)

2 češnja češnjaka

150 ml bijelog vina

200 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)

sol, papar

malo parmezana ili tvrdog sira

Priprema:

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Za to vrijeme u tavi rastopite maslac, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, zatim ubacite gljive i pustite da puste tekućinu i poprime boju. Dodajte češnjak, kratko promiješajte, pripazite da ne zagori pa ulijte bijelo vino i pričekajte da ispari. Umiješajte vrhnje, posolite i popaprite te kuhajte par minuta dok umak ne postane kremast. U sve zajedno dodajte tjesteninu, protresite i maknite s vatre. Naknadno možete posipati parmezanom ili drugim sirom, pa čak i sitno sjeckanim svježim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 15:53