Prošlog smo vikenda na zagrebačkom Dolcu od jednog od simpatičnijih prodavača kupili litru domaćeg kozjeg mlijeka. U manji dio odmah smo stavili malo kefirnih gljiva i pretvorili ga u fini, gusti, probiotički napitak, a dio smo, znajući da ga nećemo uspjeti potrošiti dovoljno brzo, odlučili pretvoriti u sir. Kratkim pretraživanjem interneta došli smo do najjednostavnije metode, koju smo na kraju upotrijebili.
Za pripremu dobrog krem sira od domaćeg kozjeg mlijeka trebat će vam dva sastojka - mlijeko i limunov sok. Kozje mlijeko najprije prokuhajte do temperature od 80 stupnjeva. Maknite s vatre pa umiješajte dvije do tri žlice limunovog soka. Pomiješajte i pustite da se ohladi. Zatim gazom obložite cijedilo, ulijte sir koji ste dobili i pustite da se cijedi u posudu koju ste stavili ispod cijedila. Neka tako stoji oko sat vremena, kako bi izgubilo što više tekućine. Dobivenu tekućinu kasnije možete koristiti kao dodatak kod pripreme kruha ili peciva, pa i palačinki.
Nakon što je sva tekućina iscurila, u gazi će vam ostati gusti kremasti sir, koji zatim možete začiniti po želji. Mi smo dodali sol i sitno sjeckani vlasac i ispalo je odlično. Dobra ideja može biti i svježi timijan, malo meda, papar i limunova korica.
Ovako dobiven sir poslužiti možete uz krekere ili tostirani kruh, koristiti ga u sendvičima, bruschettama ili poslužiti kao dio plate. Odlično se slaže s pršutom, suhim kobasicama, ali i sa smokvama, grožđem i medom. U hladnjaku može stajati nekoliko dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....