Moćan napitak

Najukusniji mliječni kefir možete napraviti i sami, imamo provjereno dobar osnovni recept

Osim što ga možete piti, koristite ga kao bazu za smoothieje ili od njega pripremite kefirni sir

Kefir od punomasnog i domaćeg mlijeka puno je ukusniji od onog pripremljenog od industrijski obrađenog mlijeka, pa se potrudite pronaći ga za ovu namjenu.

Osnovni recept

Trebat će vam:

1 žlica zrnca mliječnog kefira
300-400 ml svježeg punomasnog mlijeka (6%)

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:

Domaće punomasno mlijeko kratko prokuhajte. Pričekajte da se ohladi na ispod 30 °C pa maknite nastalu kožicu.

U staklenu bocu ili teglu stavite zrnca mliječnog kefira pa ih prelijte dobivenim mlijekom, ali ostavite malo prostora pri vrhu jer bi sadržaj tegle mogao malo nabujati tijekom fermentacije. Pustite da mješavina zrnaca i prokuhanog mlijeka stoji 24 sata na sobnoj temperaturi, a samu teglu ili bocu nemojte zatvarati, samo je prekrijte gazom koju ste pričvrstili gumicom. S vremena na vrijeme protresite teglu kako bi što više mlijeka došlo u doticaj sa zrncima. Ovisno o temperaturi, zimi držite mješavinu cijelo vrijeme na sobnoj temperaturi kako biste svaki dan imali kefir, dok se ljeti poigrajte s prebacivanjem kefira nakon 12 sati u hladnjak sve do idućeg jutra. Želite li razmaknuti malo razdoblje konzumacije kefira, držite ga cijelo vrijeme u hladnjaku - trebat će vam tri dana da bude spreman za piće.

image

Gastrolab smo i ovog puta organizirali u suradnji s Gastronomadima. Kod izrade kefira savjetovao nas je Pantelija Pekić

Tomislav Krišto/Cropix

Kefir od punomasnog i domaćeg mlijeka puno je ukusniji od onog pripremljenog od industrijski obrađenog mlijeka. Kako zrnca mliječnog kefira konzumiraju prirodno prisutne mliječne šećere, tako se mlijeko zgušnjava i pretvara u kremasti kefir čija se gustoća, ali i kiselina povećavaju kako vrijeme odmiče. Kada ste zadovoljni teksturom i okusom, procijedite kefir kako biste ga odvojili od zrnaca koje isperite pomoću mlijeka. Osim što ga možete piti, koristite ga kao bazu za smoothieje ili od njega pripremite kefirni sir. Želite li da bude gaziran, zatvorite kefir u boci u kojoj ste ostavili malo prostora i pustite da tako fermentira još nekoliko sati ili u hladnjaku čak nekoliko dana. Zrnca stavite u novu teglu, prelijte prokuhanim i ohlađenim mlijekom i pustite da fermentira u novu dozu kefira.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Savjet više: Iako se zrnca mliječnog kefira većinom brzo razmnožavaju, kako će se ponašati ovisi o samim zrncima koje dobijete. U našem primjeru sporo su se formirala nova zrnca, ali vrijedi napomenuti da su bila tri dana u hladnjaku prije nego što smo počeli raditi kefir. U slučaju da se vaša zrnca počnu brzo razmnožavati, obratite pozornost da kod pripreme kefira zrnaca bude oko 10 posto u smjesi, a ostale možete proslijediti dalje, osušiti, smrznuti ili višak baciti.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:44