JESEN NA ŽLICU

Napokon je vrijeme za jesenska jela na žlicu, kuhamo morski gulaš, gusto varivo i brzu krem juhu

 Berislava Picek/Cropix
Naša suradnica Nastasja Chiara Petrić skuhala je tri zasitna jušna jela stvorena za kišne jesenske dane

Iako krajem rujna žalimo što je ljeto još jednom brzo prošlo, početak jeseni nagoviješta nevjerojatno šarenu i raznoliku ponudu povrća i voća. Zapravo, sve boje jesenskog lišća možemo vidjeti i na tržnicama koje toliko volimo posjećivati. Pa iako se još uvijek može pronaći sočna rajčica i pokoja tikvica, sva jela lagano počinjemo prilagođavati jesenskom bogatstvu.

Jela na žlicu među omiljenijima su u našoj obitelji, pa mi se činilo prigodno napraviti tri takva jela za svoju novu kolumnu. Za jesenska jela na žlicu odabrala sam jedan morski gulaš, jedno kremasto povrtno varivo s dodatkom slanine i za kraj divnu svilenkastu vegetarijansku krem juhu.

image
Berislava Picek/Cropix

Gulaš od liganja prilagođavam gotovo svakom godišnjem dobu, budući da se lignje zaista može kupiti većinu godine, a s dodatkom slanutka podmirili ste sve dječje potrebe za taj dan. Ljeti u njega čak dodajem i tikvicu. Može se skuhati i ugusto, pa servirati s kuhanom palentom ili rižom, ili ovaj gulaš pripremite na moj način, malo rjeđe, i uživajte u morskoj zdjelici sreće. Ovo jelo je okusom kombinacija između pašticade i dobrog brudeta.

GULAŠ OD LIGANJA I SLANUTKA

image
Berislava Picek/Cropix

Kremasto varivo vrlo je svestrano, a jesensko je povrće kao stvoreno za nj. Buča se savršeno uklapa s mascarpone sirom, a da nutritivno pojačam ovo izdašno jelo, dodala sam mu leću. Poigrajte se i različitim bojama leće, npr. odlično bi išla i beluga crna leća te bi svojim posebnim izgledom svakako mogla zainteresirati i najzahtjevnije dijete.

KREMASTO VARIVO S BUČOM I LEĆOM

image
Berislava Picek/Cropix

Krem juhu od gljiva malo tko ne voli, a ja sam svoju obogatila cvjetačom koja je dodala još jednu razinu kremoznosti te, naravno, svoje obilje vitamina i minerala. Za ovu juhu ne preporučam da napravite velike količine unaprijed (za razliku od prva dva recepta, s napomenom da u kremasto varivo ne stavljate špinat ako planirate poslije podgrijavati jelo), jer za djecu, a i većinu odraslih, ne preporuča se podgrijavati jela s gljivama, no svakako vas potičem da isprobate ovaj prefini voljeni recept u svojem novom ruhu. Uživajte u jeseni i otkrijte čime nas sve uveseljava u svojoj prirodnoj paleti boja.

KREM JUHA OD GLJIVA I CVJETAČE

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:56