
Od koga ćeš uoči Uskrsa zatražiti recept za pincu ako ne od najbolje kuharice na našoj glazbenoj sceni? Ali Ksenija Erker, čiju i slanu i slatku kuhinju hvale svi domaći glazbenici, pincu za Uskrs ne priprema.
"A, joj, ja ne pravim pincu! Moja teta Milena je do kraja svog života dolazila k nama na Veliki petak, na bakalar, i donijela bi nam ogromnu pincu, prekrasnog izgleda i okusa. Otkad je ona otišla ja uoči Uskrsa kupujem malu pincu zbog tradicije, običaja i uspomena", kaže Ksenija.
"Ali zato obavezno napravim uskrsnu pogaču koju na Kvarneru zovu prisnac. Kako i inače, preferiram slano nad slatkim. Ova pogača se savršeno slaže sa šunkom, francuskom salatom, sirom i vrhnjem, rotkvicama i mladim lukom koji su redovito na mom uskršnjem stolu. Probajte, izvrsno je", poručuje Ksenija hvaleći ovo jelo koje se tradicionalno jede u Primorju i Dalmaciji.
Osim što je prisnac ukusan, nije ga problem ni napraviti, pa se u pripremi ovog jela slobodno mogu okušati i oni koji nisu majstori kuhinje poput naše Ksenije, koja nam je podijelila recept za ovu uskršnju poslasticu.
"Od šest jaja, jednog decilitra mlijeka, dva dekagrama kvasca i 30 dekagrama brašna napravite tekuće tijesto (gustoće kao za fritule) i ostavite ga na toplom mjestu. Potom izrežite 25 dekagrama pancete i dvije glavice luka na sitne kockice i popržite na tavi. Kad se malo ohladi, dodajte 15 dekagrama putra i 25 dekagrama sira škripavca izrezanog na kockice (umjesto škripavca možete koristiti i neki drugi bijeli slani sir, na primjer fetu). Sve to dodajte u dignuto tijesto, izmiješajte, posolite i popaprite po svom ukusu. Izlijte tijesto u dobro namašćenu i pobrašnjenu tepsiju i pecite oko 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Dobar tek i sretan Uskrs!", poručuje Ksenija Erker.
Komentari
0