Tradicijski recept

Ovu uskrsnu pogaču na Kvarneru zovu prisnac, uvijek je veliki hit na svakom stolu, a priprema uopće nije komplicirana

U nju idu panceta, luk i škripavac, što joj daje posebno dobar okus. Ksenija Erker s nama je podijelila svoj recept

Od koga ćeš uoči Uskrsa zatražiti recept za pincu ako ne od najbolje kuharice na našoj glazbenoj sceni? Ali Ksenija Erker, čiju i slanu i slatku kuhinju hvale svi domaći glazbenici, pincu za Uskrs ne priprema.

"A, joj, ja ne pravim pincu! Moja teta Milena je do kraja svog života dolazila k nama na Veliki petak, na bakalar, i donijela bi nam ogromnu pincu, prekrasnog izgleda i okusa. Otkad je ona otišla ja uoči Uskrsa kupujem malu pincu zbog tradicije, običaja i uspomena", kaže Ksenija.

image

Ksenija Erker

Darko Tomaš/Cropix

"Ali zato obavezno napravim uskrsnu pogaču koju na Kvarneru zovu prisnac. Kako i inače, preferiram slano nad slatkim. Ova pogača se savršeno slaže sa šunkom, francuskom salatom, sirom i vrhnjem, rotkvicama i mladim lukom koji su redovito na mom uskršnjem stolu. Probajte, izvrsno je", poručuje Ksenija hvaleći ovo jelo koje se tradicionalno jede u Primorju i Dalmaciji.

Osim što je prisnac ukusan, nije ga problem ni napraviti, pa se u pripremi ovog jela slobodno mogu okušati i oni koji nisu majstori kuhinje poput naše Ksenije, koja nam je podijelila recept za ovu uskršnju poslasticu.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Od šest jaja, jednog decilitra mlijeka, dva dekagrama kvasca i 30 dekagrama brašna napravite tekuće tijesto (gustoće kao za fritule) i ostavite ga na toplom mjestu. Potom izrežite 25 dekagrama pancete i dvije glavice luka na sitne kockice i popržite na tavi. Kad se malo ohladi, dodajte 15 dekagrama putra i 25 dekagrama sira škripavca izrezanog na kockice (umjesto škripavca možete koristiti i neki drugi bijeli slani sir, na primjer fetu). Sve to dodajte u dignuto tijesto, izmiješajte, posolite i popaprite po svom ukusu. Izlijte tijesto u dobro namašćenu i pobrašnjenu tepsiju i pecite oko 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Dobar tek i sretan Uskrs!", poručuje Ksenija Erker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
19. lipanj 2025 14:28