Premda su mnogi uvjereni da torta od mrkve potječe iz Engleske, gdje su kućanice tijekom Drugog svjetskog rata počele koristiti slatke namirnice kako bi prirodno zasladile svoje slastice, Francuzi i Švicarci s time se ne slažu. Švicarci, naime, smatraju da su je izmislili upravo oni te da je jedna od najpoznatijih slastica njihove kulture, dok Francuzi tvrde da je prvi recept za tortu od mrkve objavljen baš u ‘L‘art du cuisinier‘ Antoinea Beauvilliersa davne 1814. godine.
Svoju varijantu torte od mrkve imaju i Brazilci, a uz sve to, Amerikanci smatraju da su oni zaslužni za modernu inačicu torte od mrkve jer su joj dodali i premaz od krem sira, koji je čini još potpunijom. No, bez obzira na to kojem narodu vjerujete više, jedno je sigurno - dobra, sočna torta od mrkve jedna je od najboljih slastica koje možete pripremiti ovog proljeća, Uskrsa, ali i općenito kroz cijelu godinu.
ZAŠTO JE TOLIKO DOBRA?
Osim što ima zanimljiviju teksturu od klasične biskvit torte ili kolača, mrkva joj daje prirodnu slatkoću, ali je i čini sočnijom i bogatijom, a u okusu gotovo da se i ne osjeti, posebice ako koristite manju količinu mrkve.
NA ŠTO PRIPAZITI KOD PRIPREME TORTE OD MRKVE?
Mrkvu je najbolje rezati na onoj strani ribeža koju inače koristite za ribanje sira za, primjerice, pizzu, no želite li da se u biskvitu u potpunosti ‘izgubi‘ i da vaši gosti uopće ne primijete da ste je koristili, uvijek je možete naribati i na sitniju stranu ribeža, onu kojom obično ribate parmezan.
Kod pripreme biskvita uvijek je dobro koristiti i ulje i maslac. Zbog ulja će biti sočniji, a maslac će mu dati bogatiji okus. Također, kod miješanja biskvita, dovoljno je tek sjediniti sve sastojke, bez pretjeranog miješanja kako rezultat ne bi bilo prežilavo tijesto. Pripazite i na to da ne dodate previše brašna kako se biskvit ne bi mrvio.
ŠTO DODATI?
Mrkva se voli s toplim začinima kao što su cimet, đumbir i klinčić, dobro se slaže i s narančinim sokom i koricom, datuljama, a uvijek dobra ideja bit će i šaka orašastih plodova - od oraha do lješnjaka i badema. Dodati ih možete sitno sjeckane ili mljevene. Također, ubaciti možete i sušeno voće po želji, samo pripazite na količine kako ne bi upilo previše tekućine, a vama ostavilo suhi biskvit.
A KREMA?
Kada ste gotovi s biskvitom, napravite kremu. Najjednostavnija varijanta bit će krem sir s vrhnjem za šlag, malo limuna ili naranče i šećera u prahu, ali umjesto krem sira uvijek možete koristiti i mascarpone sir. Dodatno ga možete začiniti i vanilijom, ali i različitim orašastim pastama, poput one od lješnjaka ili badema.
Još dobrih savjeta i, naravno najbitnije - recepte - potražite ovdje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....